Zeleninoví superhrdinové - část 2 / 2

Pomalu přichází jaro, všímáme si rozkvetlých sněženek, často ale přehlídneme bílé květy květáku v nejbližším obchodě. Hodně lidí okolo něj projde a v jejich nákupním košíku neskončí. Nejspíš proto, že nevědí, co je to za poklad.

Superhrdina - květák

Květák je ideální parťák pro hubnutí. Obsahuje velké množství vody, vlákniny a minimum sacharidů, což je pro keto dietu velmi důležité. Jako bonus se pyšní vysokým obsahem vitamínu C. Některé zdroje uvádí, že dokonce větším než mají citrony, nebo pomeranče. Z minerálních látek má hodně draslíku a vápníku. Bylo prokázáno že působí proti vzniku rakoviny u osob, které mají dědičné zatížení rakovinou, ale i u těch, kteří kouří, nebo pijí více alkoholu. Květák také dobře odvodňuje a zamezuje otokům.

Ideálním způsobem přípravy je vaření v páře, protože se zachová nejvíce vitamínů. Lidé, kteří jsou zvyklí jíst více zeleniny ho mohou chroupat syrový, ostatní by ale mohl díky vysokému obsahu vlákniny nadýmat. Pokud z květáku připravujete krémovou polévku, nebojte se do ní nakrájet a rozmixovat i košťály, ty také obsahují velké množství cenných látek. Můžete do ní přidat VERO zeleninovou polévku a dietní jídlo je na světě. Protože je květák i po obalení dost pórovitý, při smažení do sebe nasaje další přebytečný tuk a o dietním jídle tak nemůže být ani řeč. V rámci diety doporučuji přípravu bez smažení, například květákový mozeček, květákové placičky, nebo polévku. Uvařené růžičky si můžete přidat do kterékoli VERO polévky.

Další zeleninou vhodnou pro dietu je lilek.  Na začátek malá zajímavost - lilek, stejně jako rajče, paprika a ostatní lilkovité plody, je z botanického hlediska vlastně ovoce.

Superhrdina - lilek

Obsahuje také velké množství vody, uvádí se až 93 g ve 100 g lilku. Je nízkokalorický a obsahuje pouze 4 g sacharidů, takže vhodný ke konzumaci již od první fáze. Lilek má antioxidační účinky, snižuje obsah cholesterolu v krvi a brání lámavosti drobných krevních kapilár.

Při nákupu vybírejte menší plody o průměru 3-5 cm, které mají zelenou stopku. Také by měl mít lesklou a tvrdou fialovo-černou slupku. Je-li lilek měkký, nepřirozeně lehký, tak ho nekupujte, protože je vysušený a nejspíš přezrálý.

Lilek se jí tepelně upravený, syrový není dobrý ani zdravý. Před samotnou přípravou je dobré ho nechat „vypotit“ – nakrájet a posolit, poté nechat asi 10 minut odstát a přebytečnou vodu osušit papírovou utěrkou. Tím se lilek nejen odvodní, ale poruší se i houbovitá dužina, která při přípravě jídla nebude nasávat tolik tuku. Při pečení je dobré lilek potřít olivovým olejem, protože se pak nepřipálí. Slupku z něj neodstraňujte, cenné látky jsou schované právě pod ní. A jak si lilek připravit? Nebojte se ho zapékat, restovat, péct ani grilovat. Dají se z něj vykouzlit úžasné lilkové chipsy jako zdravé mlsání nebo pohoštění návštěvy.     

Nebojte se nového a dejte lilku šanci. Ať vás hubnutí baví!

Alena