Tip na jarní detox

Jaro je obdobím detoxikace, očištění a nových začátků. Příroda se probouzí a stejně tak i naše tělo si žádá příval vitamínů a minerálů, aby mohlo rozkvést. Jedna výjimečná zelenina má pro detox úžasné vlastnosti, o kterých mnozí možná ani netušíte.

Řapíkatý celer - detox

Řapíkatý celer je tradiční zeleninou v Americe a Středomoří, u nás si svou popularitu pomalu buduje. Vyniká vysokým obsahem vitamínů, minerálů a stopových prvků. Řapíky obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C, A, E, K a z minerálů nejvíce draslík, fosfor, vápník a hořčík. Pokud sníte 100g syrového řapíkatého celeru, pokryjete svou denní potřebu vitamínu C. Navíc má protizánětlivé a antibakteriální účinky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá proti překyselení organismu. Je důležitým zdrojem nerozpustné vlákniny, která tělu dodává pocit sytosti a pomáhá při hubnutí. Zrychluje metabolismus a zlepšuje pohyb střev. Má antioxidační účinky, posiluje činnost ledvin, podporuje tvorbu žluče a brání vzniku žlučových kamenů. Éterické oleje, které mu dodávají jeho charakteristickou vůni a chuť, mají na trávicí systém ochranné a dezinfekční účinky. Zmírňuje migrény a bolesti hlavy, bojuje proti stresu a depresi. Pomáhá při revmatismu, dně a artritidě, protože odstraňuje přebytečnou kyselinu močovou, která se usazuje v kloubech. A navíc má blahodárný vliv na mužskou potenci a působí jako afrodisiakum.

A jak vybrat v obchodě ten nejlepší? Celer může mít řapíky dlouhé až 40 cm, ale listy na jejich koncích by měly být svěží. Neměl by být povadlý, mdlý ani nažloutlý. K dostání bývá po celý rok, nejlepší je však v letních měsících. V lednici vydrží čerstvý zhruba týden.

Smoothie z řapíkatého celeru a děti

Nejvíce zdraví prospěšných látek získáte konzumací syrového celeru, nebo smoothie z něj. Pokud ho budete konzumovat syrový, dužnaté stonky odlomte a lehce oloupejte, protože vláknitý povrch se špatně kouše. Loupání je ideální začít od středové prohlubně, ale chce to praxi. Syrový celer si můžete namáčet v jogurtovém dipu, poslouží tak jako zdravé mlsání třeba u televize. Jinak je možné ho grilovat, péct, dusit, zapékat i vařit. Pro jeho mírně slanou chuť se často přidává i do salátů, nebo se z něj připravují výborné pomazánky.

A jak si připravíte detox smoothie, když hubnete s VERO? Snadno! Řapíkatý celer je povolený už od první fáze. Smoothie můžete popíjet ke každému VERO jídlu.

Na smoothie budete potřebovat:

  • 2-3 řapíky celeru
  • ½ okurky
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce Chia semínek
  • 1 lžička olivového oleje
  • 3-5 lístků bazalky
  • 1 lžička citronové šťávy

Až budete mít smoothie hotové, tak už stačí ho jen uhlídat před malými uličníky, aby to nedopadlo jako u nás při focení receptu...

Připravené smoothie spotřebujte ideálně čerstvé, nebo během dne. Máte-li zelený ječmen, nebo jinou z oblíbených „detox“ potravin, můžete přidat dle vlastní zkušenosti.

Přeji krásné jaro při očistě těla i duše,

Alena