Odměňte se domácím hamburgerem

Ingredience (2 porce):

- 300g hovězího krku

- 15-20g Grana Padano

- 1 šalotka

- 1 rajče

- 1 červená cibule

- 1 vejce

- 1 lžíce olivového oleje

- římský salát

- špetka chilli

- sůl

- zelený pepř (mletý)

Ingredience Guacamole:

- 1 zralé avokádo

- 1 rajče

- 1 lžička citronové šťávy

- špetka chilli

- sůl

Ingredience na housku:

Recept na domácí nízko-sacharidovou housku naleznete zde.

Doba přípravy:

60 - 70 minut

Máte za sebou větší část dietního programu VERO a rádi byste se odměnili něčím výjimečným? Nebo chcete potěšit přítele, manžela, kamarády skvělým jídlem, aby viděli, že hubnutí rozhodně neznamená nudu nebo hladovění? Nejen pro vás máme tip na báječný hovězí hamburger, který si můžete dopřát již ve třetí fázi. Sami si ho rádi připravujeme, protože je výborný, jednoduchý na přípravu a ta chuť...

Přeji vám dobrou chuť a zábavné hubnutí s VERO,

Aleš

 

Postup:

Nejprve si připravíme domácí nízko-sacharidové housky, na které zaděláme těsto a dáme je péct. Housky si můžeme připravit klidně i den předem.

Poté si připravíme maso a Guacamole.

Na Guacamole budeme potřebovat zralé avokádo, čím zralejší, tím lepší. Rozkrojíme ho, vyndáme z něj pecku a oloupeme ho. Potom ho rozmačkáme v hmoždíři nebo ho nakrájíme na kostičky a v misce důkladně rozmačkáme vidličkou. Takto připravené avokádo ochutíme solí, citronovou šťávou, nadrobno nakrájenými rajčaty a můžeme přidat i špetku chilli.

Nízko-sacharidový burger

Vychlazené hovězí maso nameleme nahrubo, použijete-li kupované mleté, dejte si pozor, aby se nejednalo o směs s vepřovým mase, ale bylo to 100% hovězí. Přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, vejce, osolíme, opepříme případně dochutíme chilli. Vše důkladně promícháme a necháme odstát, aby mělo maso pokojovou teplotu.

Z připravené masové směsi vytvoříme 2 burgery a do jejich středů uděláme důlek, protože maso během tepelné úpravy uprostřed vyběhne. Na rozpálenou pánev (ideálně se silným dnem) kápneme olivový olej, na kterém burgery pečeme. Po 1 minutě lehce stáhneme teplotu a pečeme další 2 minuty. Poté maso otočíme a stejným způsobem pečeme i z druhé strany. Masem na pánvi nikdy nehýbeme dřív, než se od pánve samo pustí - takto připravený burger bude medium-rare až medium. Jestliže ho chcete propečenější, dejte ho ještě na 4-5 minut do trouby rozpálené na 180°C. Na hotový burger položíme nastrouhaný sýr Grana Padano nebo jemu podobný, který se na horkém masu lehce rozteče.

Finalizace hamburgeru: Připravenou bulku rozkrojíme a vnitřní strany opečeme na pánvi. Po krátkém vychladnutí (1 minutu) obě půlky namažeme Guacamolou, na spodní polovinu položíme listy římského salátu, burger, plátky rajčete a zkaramelizovanou červenou cibulku. Nakonec burger přiklopíme horní polovinou housky a podáváme.

Nízko-sacharidový burger

TIP: Do hamburgeru můžete také přidat orestované plátky žampionů nebo rukolu. Fantazii se meze nekladou...