Zeleninoví superhrdinové - část 1 / 2

Nedávno jsem s jedním z našich klientů probírala, proč do všech receptů tolik propaguji cuketu. Důvodů je opravdu hodně. Tím asi nejdůležitějším z hlediska VERO diety je, že obsahuje minimum sacharidů, je nízkokalorická a chuťově neutrální. Je naprosto ideální pro všechny redukční diety, protože obsahuje 90% vody, podporuje činnost ledvin, střev a srdce a tak skvěle detoxikuje organismus. Navíc obsahuje hodně vitamínů, například B1, B2, B3, B6, A, C, K, kyselinu listovou, dále fosfor, hořčík, draslík, měď a mangan. A vlákninu. Takže v létě můžeme říct: Za málo peněz hodně muziky. V zimě si radši kupte brokolici, protože za cuketu si připlatíte. Ale protože působí také proti stresu, zvyšuje imunitu a má antibakteriální účinky, tak se to i tak vyplatí. Čím menší cuketky koupíte, tím více prospěšných látek obsahují. A vždycky jíst se slupkou :-)

Přidávám ji do čokoládových muffinů, díky tomu mám ke svačině hned tři kusy, nebo do cuketových bramboráčků, zapékám jí se šunkou a mozzarellou a co teprve plněné žampiony... No, než bych tu rozepsala všechny recepty, kam ji přidávám, koukněte se radši do sekce „Recepty“ na webu, jen tak pro inspiraci na dietní oběd nebo víkendový brunch. Jestli vás samotné napadá nějaký nízkosacharidový recept, budu ráda, když se o něj podělíte třeba na našem facebooku.

cuketa

Některou zeleninu si zamilujeme na první ochutnání, k některé si musíme najít cestu. A přesně tak to mívají někteří lidé s brokolicí. U mě to taky nebyla zrovna láska na první pohled. Povím vám o ní pár věcí, proč byste ji měli zařadit do svého jídelníčku častěji.

V současné době jsou trendy zahraniční superfoods – goji, chia, kešu ořechy, kokosový olej a spousta dalších. Brokolice se jim může směle rovnat, za nesrovnatelnou cenu a navíc je lokální. Pokud je pěstovaná venku na sluníčku, je přímo nabitá tělu prospěšnými látkami. Obsahuje téměř 90% vody, hodně vitamínu C, D a E, vitamíny skupiny B, betakaroten, kyselinu listovou a vlákninu. Také má spoustu hořčíku, železa, draslík, vápník, fosfor a síru. Chrání proti výskytu rakoviny a pomáhá i s odvodňováním a snižováním krevního tlaku. Aby nepřišla o své cenné vitamíny, bylo by ideální ji jíst syrovou. Přiznám se, to jsem nikdy nezkoušela. Ale příprava v páře je nejlepší tepelnou úpravou brokolice, protože zachová nejvíc vitamínů, takže směle do toho. brokolice

Brokolici si nejradši přidávám do VERO krémových polévek, peču z ní slané muffiny, dělám polévku nebo brokolicový koláč. Nikdy nesmí chybět v naší lednici, protože to je malý zázrak.

A jaká je vaše oblíbená low-carb zelenina? Napište mi vaše názory nebo oblíbené recepty na facebook, ty nejlepší čeká sladká odměna!

Těším se na vaše nápady a ať vás hubnutí baví,

Alena