Pro spoustu lidí strašák. Ale tuky jsou pro naše tělo důležité a je jen nutné je rozdělit na ty správné a nesprávné, nebo zdraví prospěšné a neprospěšné.
Tuky jsou jednou ze tří základních živin. Patří spolu s bílkovinami a sacharidy k makroživinám. Aby naše tělo mohlo fungovat, potřebuje energii, a tu získává právě z makro a mikroživin. Ze všech tří makroživin mají tuky největší energetickou hodnotu a jsou v našem těle dlouhodobým zdrojem energie.
Podíl tuků v celkovém energetickém příjmu by měl být u zdravého člověka asi 25 – 30 % denně. Vše závisí opět na věku, pohlaví a fyzické kondici. Například těhotné ženy nebo děti by měly mít vyšší příjem tuků než ostatní. Doporučený denní příjem tuků je 70 - 100 g. Energetická hodnota 1 g tuku je přibližně 38 kJ.
Prospěšnost tuků
Některé vitamíny jsou rozpustné pouze v tucích, jedná se především o vitaminy A, D, E a K, proto si čerstvou zeleninu vždy dochuťte trochou olivového oleje. Tuk je součástí buněčných membrán, ty by bez něj nemohly fungovat. Tuky jsou základním stavebním kamenem mozkových a nervových buněk, chrání důležité orgány našeho těla a udržují termoregulaci. Tuky hrají významnou roli při tvorbě hormonů.
Složení tuků
Tuky jsou, stejně jako bílkoviny, živočišného nebo rostlinného původu. Tuky jsou tvořeny glycerolem a mastnými kyselinami. Tyto mastné kyseliny dělíme na nenasycené a nasycené.
Nasycené mastné kyseliny
Tento typ kyselin najdeme zejména v tucích živočišného původu jako je například maso, sádlo, mléko nebo vaječný žloutek. Tyto potraviny jsou často bohaté na bílkoviny a ve stravě je pro zdravý svalový růst potřebujeme, ale je nutné hlídat si příjem těchto nasycených tuků.
Příjem nasycených mastných kyselin by neměl přesáhnout 1/3 z denní dávky tuků. U tuků rostlinného původu se potom nasycené mastné kyseliny objevují například v kokosovém oleji.
Dlouhodobý nadbytek nasycených kyselin může být příčinou vzniku různých zdravotních komplikací jako je například zvýšená hladina cholesterolu, srdečně-cévní onemocnění nebo obezita.
Nenasycené mastné kyseliny
Tyto kyseliny dělíme ještě na mononenasycené, polynasycené a transmastné. Tyto tuky jsou často označovány jako zdravé tuky nebo také jako omega mastné kyseliny. Ty dělíme na omega 3, omega 6 a omega 9. Jsou to esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo neumí samo vyrobit, proto je nutné je doplňovat potravou. Najdeme je v rostlinných olejích, semínkách a také v tučných mořských rybách jako je makrela, tuňák nebo losos. Nenasycené mastné kyseliny obsahují i ořechy, olejná semínka nebo avokádo.
Pro náš organismus jsou důležité jak živočišné, tak rostlinné tuky. Nejdůležitější je dbát na množství, a hlavně kvalitu přijímaného tuku. Pro naše tělo jsou prospěšné nenasycené kyseliny, které by měly ve stravě převažovat.
Jak je to při ketóze?
Při naší VERO dietě se snažíme omezit i ty "správné" zdravé tuky tak, aby naše tělo díky ketóze spalovalo tuky, které máme v těle uložené. Jsou to tuky podkožní a vnitřní (tzv. viscerální). Jak poznáme kolik kterého tuku v těle máme? To se dozvíte v našem článku: Viscerální tuk a jak na něj.
Abyste při VERO dietě omezili příjem tuků, tak v rámci "normálních" svačin vždy vybírejte light pokrmy.
Jestliže Vám taky nějaké ty tuky ťukají na bříško, tak neváhejte a pomocí naší kalkulačky si nechte navrhnout dietní plán na míru.
Přeji Vám krásné pondělí!
Alena