Ťuky, ťuky tady tuky...

Pro spoustu lidí strašák. Ale tuky jsou pro naše tělo důležité a je jen nutné je rozdělit na ty správné a nesprávné, nebo zdraví prospěšné a neprospěšné.

Tuky jsou jednou ze tří základních živin. Patří spolu s bílkovinami a sacharidy k makroživinám. Aby naše tělo mohlo fungovat, potřebuje energii, a tu získává právě z makro a mikroživin. Ze všech tří makroživin mají tuky největší energetickou hodnotu a jsou v našem těle dlouhodobým zdrojem energie.

Podíl tuků v celkovém energetickém příjmu by měl být u zdravého člověka asi 25 – 30 % denně. Vše závisí opět na věku, pohlaví a fyzické kondici. Například těhotné ženy nebo děti by měly mít vyšší příjem tuků než ostatní. Doporučený denní příjem tuků je 70 - 100 g. Energetická hodnota 1 g tuku je přibližně 38 kJ.

Prospěšnost tuků

Některé vitamíny jsou rozpustné pouze v tucích, jedná se především o vitaminy A, D, E a K, proto si čerstvou zeleninu vždy dochuťte trochou olivového oleje. Tuk je součástí buněčných membrán, ty by bez něj nemohly fungovat. Tuky jsou základním stavebním kamenem mozkových a nervových buněk, chrání důležité orgány našeho těla a udržují termoregulaci. Tuky hrají významnou roli při tvorbě hormonů.

Živočišné tuky

Složení tuků

Tuky jsou, stejně jako bílkoviny, živočišného nebo rostlinného původu. Tuky jsou tvořeny glycerolem a mastnými kyselinami. Tyto mastné kyseliny dělíme na nenasycené a nasycené.

Nasycené mastné kyseliny

Tento typ kyselin najdeme zejména v tucích živočišného původu jako je například maso, sádlo, mléko nebo vaječný žloutek. Tyto potraviny jsou často bohaté na bílkoviny a ve stravě je pro zdravý svalový růst potřebujeme, ale je nutné hlídat si příjem těchto nasycených tuků.

Příjem nasycených mastných kyselin by neměl přesáhnout 1/3 z denní dávky tuků. U tuků rostlinného původu se potom nasycené mastné kyseliny objevují například v kokosovém oleji

Dlouhodobý nadbytek nasycených kyselin může být příčinou vzniku různých zdravotních komplikací jako je například zvýšená hladina cholesterolu, srdečně-cévní onemocnění nebo obezita.

Nenasycené mastné kyseliny

Zdravé tuky - Omega 3, Omega 6 a Omega 9

Tyto kyseliny dělíme ještě na mononenasycené, polynasycené a transmastné. Tyto tuky jsou často označovány jako zdravé tuky nebo také jako omega mastné kyseliny. Ty dělíme na omega 3, omega 6 a omega 9. Jsou to esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo neumí samo vyrobit, proto je nutné je doplňovat potravou. Najdeme je v rostlinných olejích, semínkách a také v tučných mořských rybách jako je makrela, tuňák nebo losos. Nenasycené mastné kyseliny obsahují i ořechy, olejná semínka nebo avokádo.

Pro náš organismus jsou důležité jak živočišné, tak rostlinné tuky. Nejdůležitější je dbát na množství, a hlavně kvalitu přijímaného tuku. Pro naše tělo jsou prospěšné nenasycené kyseliny, které by měly ve stravě převažovat.

Jak je to při ketóze?

Při naší VERO dietě se snažíme omezit i ty "správné" zdravé tuky tak, aby naše tělo díky ketóze spalovalo tuky, které máme v těle uložené. Jsou to tuky podkožní a vnitřní (tzv. viscerální). Jak poznáme kolik kterého tuku v těle máme? To se dozvíte v našem článku: Viscerální tuk a jak na něj.

Abyste při VERO dietě omezili příjem tuků, tak v rámci "normálních" svačin vždy vybírejte light pokrmy.

Jestliže Vám taky nějaké ty tuky ťukají na bříško, tak neváhejte a pomocí naší kalkulačky si nechte navrhnout dietní plán na míru.

Navrhnout dietní plán

 

Přeji Vám krásné pondělí!

Alena