Viscerální tuk a jak na něj – část 1 / 2

Když jsme s Alešem začínali hubnout pomocí VERO keto diety, ani jsem netušila, jak úžasný způsob hubnutí nebezpečného viscerálního tuku máme ve svých rukách. Ale než se rozpovídám dále, pojďme si nejdřív tuky v našem těle trochu představit.

Mezi „dobré tuky“ patří hnědý tuk, se kterým přichází na svět novorozenci a slouží k produkci tepla. Jako dospělí ho můžeme mít také, bývá v malém množství uložen v zadní oblasti krku. Více ho mívají lidé žijící v chladných oblastech, protože v chladném prostředí dokáže měnit přijatou energii z jídla na energii, která je potřebná pro chod těla. A jak si navýšíte jeho obsah v těle? Zkuste studené sprchy před spaním, prý to rozvoji této tukové tkáně pomáhá.

Bílý tuk můžeme rozdělit na podkožní a viscerální (vnitřní). Podkožní tuk si můžete sami nahmatat, ukládá se v nejvyšší míře na břiše, v okolí boků a stehen. Ačkoli může vypadat neesteticky, plní řadu důležitých funkcí. Slouží jako tepelná izolace a zásobárna energie. Díky němu přečkáte období chřipky nebo nachlazení bez ohrožení života a to nemluvím o závažných onemocněních typu rakovina, kde je vyšší množství podkožního tuku důležitým benefitem. Dále produkuje hormony – například leptin (hormon nasycení). Pokud je jeho hladina v krvi nízká, mozek dostane signál k jídlu. Pokud je jeho hladina vysoká, nemáme chuť k jídlu, ale zato máme chuť se hýbat a spalovat energii. Podkožní tuk má i nezastupitelnou funkci v imunitním systému. Doporučuji mít toto na paměti při hubnutí nejen s VERO keto dietou – můžete dosáhnout fantastických výsledků, vyrýsovat svaly a zůstat bez jediného špíčku, ale pak nemusí mít vaše tělo kam sáhnout v případě potřeby.

Rozdíl mezi viscerálním a podkožním tukem

Vnitřní (viscerální) tuk je pravým opakem. Ukládá se hluboko v břiše v okolí a uvnitř vnitřních orgánů (játra, ledviny, střeva a další) pod břišními svaly. Nejde nahmatat, proto jeho množství v těle jen tak nezjistíte. Jeho větší množství mohou mít uložené i zdánlivě hubení lidé, kteří mají malé množství podkožního tuku nejen v oblasti břicha.

Jeho primární funkcí je ochrana vnitřních orgánů, ale když ho je v těle nadbytek, může způsobit řadu zdravotních problémů, jako například:

  • Vyšší hladina tuků v krvi
  • Onemocnění srdce
  • Rakovina
  • Diabetes, rozvoj metabolického syndromu
  • Deprese
  • Artritida
  • Zvýšené riziko zánětů

S přibývajícím věkem a hormonálními změnami se navíc může nepříznivě měnit poměr podkožního a viscerálního tuku, takže vám začne bez jakéhokoli upozornění růst břicho, ačkoli procenta tuku v těle zůstávají stejná. Bohužel ho není možné odstranit ani liposukcí. Pomůže pouze vhodná dieta a následně upravená životospráva.

Co může za ukládání viscerálního tuku?

Hlavně strava – dopřáváte-li si rádi brambůrky, sušenky, jídla z fastfoodu, která obsahují hodně nasycených mastných kyselin a jednoduchých cukrů. Častý stres, žádný odpočinek, málo spánku a téměř žádný pohyb jsou dalším důvodem pro ukládání tohoto tuku. A protože viscerální tuk funguje i jako endokrinní žláza, mění hormonální fungování v těle. Díky němu nebudete pociťovat pravidelně hlad, ale vydržíte mnoho hodin bez jídla. To ale není důvod k radosti. Výsledkem pak bude chuť na sladké a tučné, což vede k ukládání dalšího viscerálního tuku a nakonec i k rozvoji inzulinové rezistence a metabolického syndromu.

Jak poznám, kterého tuku mám  těle více?

  1. Změřte si obvod pasu. Pokud máte jako žena více než 88 cm v nejužším místě pod žebry, nebo jako muž více než 102 cm, je velmi pravděpodobné, že máte v těle více viscerálního tuku, než je zdrávo.
  2. Měkké nebo tvrdé břicho? Máte – li na pohmat měkké břicho, i když zatnete břišní svaly, objevili jsem právě vrstvu podkožního tuku. Jeho množství si můžete odhadem zkontrolovat, když si vezmete mezi palec a ukazováček kožní řasu na břiše, nebo bocích. Jeho nadbytek je hlavně estetickým problémem. Ale ani vyšší množství podkožního tuku neznamená, že nemáte také ten vnitřní.

Rozdíl mezi viscerálním a podkožním tukem

Je-li vaše břicho velké, ale na pohmat tvrdé, jste pravděpodobně majiteli velkého množství útrobního (viscerálního) tuku a měli byste se mít na pozoru. Když si zkusíte změřit podkožní tuk způsobem popsaným výše, můžete zjistit, že ho téměř nemáte. 

  1. Měření na přístroji InBody, Tanita je poměrně dostupné a přesné měření složení těla, díky kterému si můžete udělat obrázek, jak to s vámi vypadá. Pohybuje-li se naměřená hodnota do 100cm2, jste na tom ještě dobře. Hodnota nad 100 cm2 by pro Vás už měla být varováním.

Naše vlastní zkušenost a jak nám pomohlo VERO?

Vždycky jsem se snažila o zdravé stravování, proto ani když jsem měla nadváhu (72 kg) nebyly mé hodnoty viscerálního tuku nijak alarmující. Měla jsem 63 cm2. Po skončení hubnutí jsem dosáhla hodnoty pod 40 cm2 . Nyní se pohybuji okolo 45 cm2.

Aleš na tom byl o poznání hůře, a to nejen svou počáteční váhou 97 kg. Jeho bohatá vrstva podkožního tuku skrývala ještě bohatší množství tuku viscerálního, a to 120 cm2. Po skončení dietního programu VERO 12 měl 85 cm2. Nyní, rok a půl po skončení diety, kdy se stravujeme podle zásad zdravého stravování, které jsme dodržovali během VERO proteinové diety je hodnota Alešova vnitřního tuku pouhých 42 cm2. Jak jsem se tedy sami přesvědčili, VERO keto dieta je výborným startem ke zdraví.

Chcete se také zbavit svého útrobního (viscerálního) tuku? Spočítejte si VERO keto dietní program přímo na míru. Zadejte své údaje do naší

ONLINE KALKULAČKY

Co na vnitřní tuk platí a jak snížit jeho množství v těle?

To vám povím v dalším článku, protože bych se o tom ráda více rozepsala. Bude to velmi důležitý návod, který si zaslouží vlastní prostor.

Mějte se krásně a pokud si právě teď měříte množství podkožního tuku, věřte, že se s tím vždycky dá něco udělat :-)

Alena

Pokračovat na: Viscerální tuk a jak na něj – část 2 / 2