Jak se správně zvážit?

Ráno, nebo večer? Na dlažbě, nebo na koberci? Také váháte, kde a kdy byste se měli vážit? Vážení je častým dotazem klientů, protože je to nejrychlejší ukazatel výsledků diety. V dnešním článku uvedu pár tipů, jak se vážit správně.

1. Jak často se mám vážit?

Rozhodně NE každé ráno a večer, ani jednou denně. Jako všude i zde platí všeho s mírou. Važte se maximálně jednou týdně, ale ženy, které menstruují by se měly vážit jednou za 14 dní. Je to proto, že tělo se při menstruaci zavodní a zhruba až týden poté se této vody úplně zbaví. Pokud tedy chcete znát svou váhu pro porovnání výsledků, doporučuji se držet tohoto schématu.

Jak se správně zvážit?

Hodně klientek nás kontaktovalo s tím, že začaly hubnout, ale už více než týden se jejich váha nehýbe. Většinou to je způsobené tím, že začaly s dietou před začátkem menstruace, jejich tělo se zavodnilo a po skončení cyklu byly skokově klidně i o 2,5 kila lehčí.

Pokud víte, že 14 dní je pro Vás příliš dlouhá doba a jste na výsledky zvědaví, vydržte aspoň těch 7 dní. Hubnutí může probíhat ve skocích, a pokud se na ručičku váhy budete každý den upínat a ona se nebude hýbat dle Vašich představ, budete ve stresu a to hubnutí akorát zpomalí. Váhu proto schovejte do skříně a vyndávejte je ve Vámi určený den a uvidíte, že si hubnutí budete více užívat.

2. Kdy se mám vážit?

Nejlepší pro porovnání je vážení ráno nalačno hned potom, co si odskočíte. Pokud se zvážíte ráno nalačno a potom večer před spaním, rozdíl ve váze může být klidně 2 kila. Je to způsobeno množstvím vody v těle, hmotností potravy, kterou jste během dne přijali, pravidelností stolice a u žen hraje velkou roli již zmíněný menstruační cyklus. Proto porovnávejte vážení, která vznikla ráno nalačno, pouze ta mají vypovídající hodnotu.

3. Kde umístit váhu?

Když jsem s VERO hubla a byla jsem téměř na konci, chtěla jsem se zvážit, ale v koupelně bylo plno. Tak jsem váhu postavila na koberec a poctivě čekala na výsledek. A nastal šok! Podle mé váhy jsem za týden zhubla asi 5 kilo a váha mi ukázala 58 kg. Upřímně jsem se zděsila, protože to už bylo moc. Koupelna se uvolnila a já dala váhu na svou dlaždici a zvážila se znovu. Tentokrát už mi ukázala správnou hodnotu – 62,5 kg.

A co z toho vyplývá? Važte se vždy na pevném podkladu – linu, plovoucí podlaze, ale ideálně na dlažbě.  Najděte si své místo a tam váhu vždy pokládejte. Jak poznáte, že je místo dobré? Třikrát se zvažte, a pokud získáte vždy stejnou hodnotu, máte vyhráno. Dalším dobrým tipem je nikdy neporovnávat hodnoty ze dvou různých vah. Žádné dvě totiž neváží stejně.

4. Mohu se vážit oblečená?

Nejlepší je vážit se ve spodním prádle, protože letní šaty, ve kterých se vážíte dnes, mohou být klidně i o kilo lehčí, než džíny s mikinou, ve kterých se zvážíte za 14 dní.

5. Stůjte rovně!

Váhy hodně reagují na přenášení váhy. Máte-li doma digitální váhu, můžete si snadno ověřit, že v předklonu budete vážit jinak, než pokud budete stát rovně. Pokud se vážíte na chytré váze, která měří poměr svalů, tuků a vody v těle, neměli byste se dotýkat stehny, aby bylo měření přesné. Takže rovný postoj, váhu rozložte na celá chodidla a nohy mírně od sebe. Je to věda, že?

6. Jaká váha je nejlepší?

Pokud chcete sledovat Vaši proměnu, doporučuji si koupit chytrou váhu, která umí změřit poměry svalů, tuků a vody v těle. Je to poměrně dobrý ukazatel, jestli hubnete pouze tuk, nebo hubnete či zároveň nabíráte i svaly. Dokáže Vám také podat důkaz o zavodnění, jak jsem psala výše. Tyto váhy se dají pořídit již od 500 Kč a jsou opravdu dobrým pomocníkem. Je velmi pravděpodobné, že budete mít jiné hodnoty na své váze a váze u kamarádky. Nenechte se tím rozladit a sledujte pouze výsledky ze své váhy.

7. Další ukazatele hubnutí

Váha by měla být až tím posledním ukazatelem, který by Vás měl při hubnutí zajímat. Je to právě díky velkým výkyvům, které hodně klientek rozladí. A co tedy sledovat? První den diety si ráno změřte obvody krku, rukou, prsou, pasu, boků a stehen a tyto hodnoty si zaznamenejte. Po cca 10 dnech začnete pociťovat úbytek na objemu díky volnějšímu oblečení a právě úbytek centimetrů hlavně v oblasti břicha je nejlepším ukazatelem správného hubnutí. Pokud hubnete nejvíce na břiše a bocích, hubnete pravděpodobně vnitřní tuk, který je zdraví nebezpečný. A to je, podle mě, mnohem důležitější než číslo na displeji.

Ještě lepší než naměřené úbytky jsou fotky. Vyfoťte se ráno na začátku diety, ideálně ve spodním prádle, a poté každý týden ráno na stejném místě. Získáte úžasné a nejpravdivější svědectví o vašem úspěchu.

Kdybych věděla, že moje fotky v plavkách budou jednou kolovat na internetu, netvářila bych se na začátku diety jak… kakabus. Ale co byste chtěli v neděli ráno, když Vás tahá manžel z postele, abyste si udělali počáteční fotku před životní změnou… Podle některých komentářů na facebooku na fotkách níže nejsou dvě stejné ženy. Což mě vždycky pobaví, protože se mi vybaví vzpomínky na focení, kdy jsme odháněli děti, které chtěly být na fotkách taky. Mohu potvrdit – ano, ta silnější naštvaná žena jsem já, stejně jako ta spokojená, štíhlejší vpravo. Ale to se těžko dokazuje… Co myslíte, jsou to dvě různé ženy?

Alena předAlena po

8. Hodnoty se nehýbou, čím to může být?

Máte vybraný program na míru, vše dodržujete podle Brožury, ale váha se nehýbe? Nejčastěji je to způsobené menstruačním cyklem. Hormony ovlivňují hubnutí ve velké míře, proto trpíte-li onemocněním štítné žlázy, nebo procházíte-li zrovna přechodem, Vaše výsledky se mohou dostavit pomaleji. Pokud se Vás netýká nic z výše uvedeného a rádi sportujete, je možné, že nabíráte svaly. Toto je nejlepším výsledkem diety, protože svaly pomáhají spalovat tuky a čím více svalů máte, tím rychleji budete hubnout a později nebudete mít problém s udržením váhy.

 

Doufám, že Vám tento článek pomohl zodpovědět otázky ohledně vážení. A protože hodnota na displeji není to nejdůležitější, přeji Vám hodně shozených centimetrů a krásný pocit z Vašeho úspěchu!

Mějte se fajn,

Alena