Filet ze pstruha lososovitého

Ahoj,

první hektický týden školního roku máme úspěšně za sebou, a tak je na čase, abychom se zase začali trochu věnovat sami sobě. Dnešní blog jsem si pro Vás místo Áji připravil já, protože jak možná již někteří víte, tak zbožňuji vaření, které je takový můj relax od běžných starostí všedních dní.

A protože je fajn občas zpomalit, rád bych vám prozradil můj tajný tip na přípravu ryby takovým způsobem, že se z ní budete olizovat ještě druhý den. Na teplou (nikoli rozpálenou) pánev dejte 2-3 polévkové lžíce olivového oleje, do kterého můžete dát bylinky dle chuti (rozmarýn, tymián, oregano) a také pár lžiček citronové šťávy. Rybu pozvolna pečte kůží dolů na pánvi na nízký stupeň (3-4 z 10) tak dlouho, dokud se nepropeče až k horní části - ano, rybu skutečně neotáčíme. Během pomalého pečení ji průběžně polévejte šťávou, na které se peče. Nebojte se si takto připravit klidně i lososa (od 3. fáze), ačkoli je filet z něj vysoký. Pouze to bude trvat déle, ale výsledek rozhodně stojí za to! Je to velmi snadné, určitě vyzkoušejte.

Tuto úžasnou metodu přípravy ryb jsem se naučil na kurzu vaření pod vedením Christophera Arkadieffa, který byl v minulosti šéfkuchařem ve špičkových londýnských restauracích patřících Gordnu Ramseymu.

Krásný den přeji,

Aleš

 

Ingredience:

- 180 g filet pstruha lososovitého

- římský salát

- okurka

- čerstvý špenát

- rozmarýn

- citrón

- 2-3 lžíce olivového oleje

- sůl

- zelený pepř (mletý)

Doba přípravy:

15-20 minut

Postup:

Pstruha nafiletujeme, seřízneme žebra a pomocí pinzety vyndáme zbývající kosti, které zůstaly pod odříznutou páteří. Takto připravené filety lehce potřeme olivovým olejem, osolíme, pokapeme citrónem a přidáme lístky rozmarýnu. Ochucené filety necháme odstát v lednici, ideálně 1/2 dne. Na rozpálenou pánev dáme 1/2 lžíce olivového oleje a pstruha restujeme. Jako první orestujeme stranu s kůží, poté filety otočíme a pomalu opečeme i z druhé strany. Filety stačí péct cca 2-3 min. z každé strany.

Římský salát rozkrojíme na půl a z jedné poloviny vykrojíme spodní část tvrdého košťálu a oddělíme jednotlivé listy, které stejně jako špenát opláchneme ve studené vodě a necháme oschnout na kuchyňské utěrce. V malé misce si smícháme 2 lžíce olivového oleje, který ochutíme solí a pepřem. Salát a špenát natrháme nebo nakrájíme nahrubo, přidáme okurku nakrájenou na kostičky a promícháme. Poté přidáme ochucený olivový olej a vše zlehka promícháme.

Filet ze pstruha lososovitého s římským salátem

TIP: Jestliže si netroufnete na filetování pstruha, můžete ho péct vcelku. V takovém případě pstruha očistíme, omyjeme studenou vodou a vysušíme kuchyňským ubrouskem. Poté si v misce připravíme směs 1 lžíce olivového oleje se solí a nasekaným rozmarýnem a trochou citrónu. Touto směsí pstruha potřeme zevnitř i zvenčí. Namarinovaného pstruha vložíme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 180°C po dobu přibližně 45 minut. Jak poznáte, že je pstruh už upečený? Zkuste ho zatáhnout za hřbetní ploutev. Když se bude lehce uvolňovat od masa, je ryby hotová.