Sacharidy aneb život si osladím... | VERO diet

Uhlovodany, uhlohydráty nebo karbohydráty, tak se dříve nazývaly sacharidy. Ty jsou ve výživě hlavním zdrojem energie. Jak už jsme zmiňovali v jiných článcích, spolu s bílkovinami a tuky patří do trojice makroživin, které našemu tělu dodávají energii.

Sacharidy najdeme zejména v rostlinné stravě, výjimkou je mléčný sacharid laktóza, který je obsažen v mléku a v mléčných výrobcích a glykogen, ten se nachází v živočišných tkáních, zejména v játrech a svalovině. Mléčný sacharid laktóza je důvodem toho, proč při keto dietě VERO nemůžete kávu s mlékem - i jedno Cappuccino či Caffè latte vás totiž mohou vyhodit z ketózy.

Jednoduché a komplexní sacharidy

Podle toho, jak sacharidy vypadají, tím máme na mysli chemické složení, je dělíme na jednoduché a komplexní.

Porovnání jednoduché a komplexní sacharidy

Jak pracovat se sacharidy - nahraďte si bílé pečivo celozrnným, bílou mouku celozrnnou, apod.

Jednoduché sacharidy (monosacharidy, disacharidy) jsou rychlým zdrojem energie a většinou jsou to ty, které mají sladkou chuť, největším zdrojem je ovoce a kysané mléčné výrobky. Patří sem sladkosti, med, ovoce, zelenina, cukrová třtina a cukrová řepa nebo mléko.

Mezi jednoduché sacharidy řadíme:

  • glukózu
  • galaktózu
  • fruktózu
  • sacharózu
  • laktózu

Oproti tomu komplexní sacharidy (polysacharidy) dodávají tělu energii postupně. Zjednodušeně lze říci, že jsou velké, a tak se v trávicím traktu na jednoduché cukry rozkládají pomalu. Komplexní sacharidy najdeme v obilovinách, rýži, luštěninách nebo bramborách. Patří sem i celulóza, která nedodává tělu energii, ale je součástí vlákniny a čistí trávicí trakt. Do komplexních sacharidů patří hlavně:

  • škrob
  • celulóza

Komplexní sacharidy by měly tvořit až 80% denního příjmu sacharidů.

Komplexní sacharidy - VERO dieta

Snížení příjmu sacharidů

Doporučený denní příjem sacharidů je stanoven na 3 až 5 gramů na kilogram ideální váhy. Všimněte si slovíčka ideální váhy!

Pokud jste v hubnoucím módu proteinové VERO diety, denní příjem sacharidů se snižuje, a to proto, aby se tělo dostalo do ketózy. V takové chvíli je denní příjem sacharidů kolem 25 až 40g. Při ketóze totiž tělo začne účinně spalovat tuky, které přeměňuje na energii. To znamená, že začne používat jako zdroj energie uložené tukové zásoby. Ketóza je tělu přirozený stav, při kterém vlivem nedostatku sacharidů v potravě začne tělo produkovat ketony. Ty tak nahradí glukózu, která je zdrojem energie v našem běžném životě, tedy ve chvíli, kdy naše tělo není v ketóze.

Naopak zvýšený příjem sacharidů jde ruku v ruce s obezitou a dalšími onemocněními jako je cukrovka, ateroskleróza, mozková mrtvice a další. Proto je důležité, abychom se i po ukončení dietního plánu VERO diety soustředili na to, abychom našemu tělu dopřávali především komplexní sacharidy (celozrnné výrobky, luštěniny), ale vyhýbali se těm jednoduchým (slazené nápoje, cukrovinky).

Chcete změnit své stravovací návyky a ještě k tomu zhubnout? Navštivte naši kalkulačku a nechte si navrhnout dietní plán na míru. S VERO dietou nebudete muset složitě počítat, kolik denně sníte sacharidů, tuků nebo bílkovin. Stačí pouze dodržovat jídelníček, který od nás obdržíte ke každému dietnímu plánu.

Navrhnout dietní plán

 

Přeji Vám krásné pondělí,

Alena