To ten tvůj rychlý metabolismus...

No jo ty se máš, ty máš rychlý metabolismus, proto jsi štíhlá. Znáte to? Závidíte těm hubeným rychlý metabolismus? Co to vlastně metabolismus je a jak ho můžeme ovlivnit?

Metabolismus je látková a energetická přeměna, příjem a zpracování živin. Jedná se o všechny chemické děje, které probíhají v našem organismu a slouží k získání energie. Každý den naše tělo vykonává mnoho úkolů. Musí přeměnit potravu na použitelné složky, vytvořit nové a rozložit staré buňky, dodat energii všem našim aktivitám, zajistit funkčnost orgánů.

Metabolismus má dvě hlavní složky. Jedná se o katabolismus, kdy se štěpí složité organické látky na ty jednoduché a uvolňuje se energie. Opakem je anabolismus, kdy se tvoří složitější látky z těch jednoduchých a energie se spotřebovává. 

Co je bazální metabolismus?

Energetická rovnováha

Bazální nebo také základní klidový metabolismus je energie potřebná k tomu, abychom mohli žít, když vůbec nic neděláme. Bazální metabolismus (BMR) je údaj, který vyjadřuje, kolik kalorií potřebuje naše tělo v klidu spálit, aby si zachovalo základní životní funkce. Výdej energie je v tomto případě dán pouze prací životně důležitých orgánů, jako jsou srdce, plíce, mozek, nervový systém, játra, ledviny a další. 

Rychlost metabolismu ovlivňuje mnoho faktorů jako je hmotnost, pohlaví, složení těla, věk, tělesná teplota a zdravotní stav.

Celkový denní energetický výdej

Během dne naše tělo spaluje energii. Jedná se o tzv. celkový denní energetický výdej (TDEE). 

Tento energetický výdej má tři složky:

  • bazální metabolismus (BMR), 
  • termický účinek potravy (energie potřebná na trávení potravy), 
  • energetický výdej dle denní aktivity.

V průběhu dne naše tělo spálí při bazálním metabolismu 60 až 75 % všech přijatých kalorií. Při trávení neboli termickém účinku jídla spálíme asi 10 % denního příjmu kalorií. Při pohybových aktivitách potom 15 až 30 % kalorií. Pohyb je jednoznačně nejsnadněji ovlivnitelným faktorem v celkovém denním výdeji energie.

Energetická rovnováha - cesta k udržení si nového těla

Pokud si chceme udržet váhu, musíte přijmout tolik kalorií (energie), kolik spálíme. To můžete vidět výše na obrázku znázorňujícím energetickou rovnováhou. V případě, že je vaším cílem úbytek váhy, tak musíte své tělo udržovat v drobném energetickém deficitu - váš celkový denní energetický výdej musí být větší než energetický příjem, tedy ta energie, kterou vaše tělo přijme z potravy.

V čem je VERO diet jiná než "prodejci" dietních programů?

V dnešním blogu jste se mohli dočíst, co je to bazální metabolismu a jaké všechny faktory ho ovlivňují.

  • Abychom Vám mohli dietní plán nastavit co nejpřesněji, navštivte kalkulačku, do které zadejte všechny požadované údaje co nejpřesněji.
  • Naše dietní plány opravdu nastavujeme na základě hodnoty bazálního metabolismu (BMR) a tím se odlišujeme od konkurence. Ta ve většině používá hodnotu BMI, která je velmi orientační a nepřesná. Přestože se některé kalkulačky tváří jako BMR, dost často tomu tak není a dva typově různí lidé dostanou doporučen stejný program! Což je samozřejmě špatně!
  • Dva různí lidé nemohou hubnout stejným dietním plánem! Proč? Vysvětlení najdete v jednom z našich starších článků na VERO blogu - "Proč je důležité hubnout se správně nastaveným dietním plánem?".
  • Pro nás ve VERO je důležitější spokojený klient, který zhubl opravdu jen tuk než pouhý prodej produktů na základě univerzálních programů. Ty sice vedou k rychlému váhovému úbytku, ale často za cenu velké ztráty svalů a hladovění.

 

Navštivte naší on-line kalkulačku a nechte si od nás spočítat svůj dietní plán na míru,

díky kterému začnete správně a efektivně hubnout:

dietní plán na míru

 

Přeji vám hezké pondělí a život v energetické rovnováze ;-)

Alena