Proč je důležité hubnout se správně nastaveným dietním plánem?

Dnes jsem si pro vás připravila zajímavé, ale hlavně velmi důležité téma. Povím vám, proč je tak důležité nechat si spočítat vhodný dietní plán v naší online kalkulačce a co se děje v těle, pokud si vyberete program nevhodný. Bude to zajímavé čtení a možná se v tom někteří poznáte. Jestli ano tak vězte, že cesta ven existuje a v dalším článku vám poradím, jak na to.

Víte, co všechno je potřeba vzít v úvahu při výpočtu správného dietního plánu?

VERO diet - návrh dietního plánu

  • Pohlaví – muži a ženy mají výrazně jiné množství svalů a proto se liší jejich požadavky na množství bílkovin ve stravě
  • Věk – metabolismus se časem přirozeně zpomaluje, takže mladý člověk musí přijímat více energie než starší
  • Výška a váha – každé tělo potřebuje individuální množství živin a energie
  • Zaměstnání – úředník využije méně energie než stavební dělník
  • Sport – pokud sportujete, potřebujete více energie
  • Spánek – spíte-li málo, opět potřebujete více energie

Příběh naší klientky Martiny a jejího manžela

Před několika dny jsem po telefonu mluvila s klientkou Martinou, která potřebuje zhubnout posledních pár kilo po skončení jiné keto diety. Během rozhovoru se zmínila o svém manželovi, který hubl tři měsíce s ní a oba zhubli 20 kilo. Ale nyní, dva měsíce po skončení on nabírá na objemu, ačkoli jeho váha stojí. Žije zdravě, nepřejídá se, nejí žádné sladkosti a ani nepije alkohol. A přesto je stále unavený a bez nálady, bez energie. Paní se cítí dobře a váhu si udržuje.

Jak je to možné?

Po delším rozhovoru mi paní vysvětlila, že s manželem jedli stejný počet jídel a hubli stejně dlouhou dobu. Oba chtěli zhubnout 20 kilo a proto prý měli i od daného prodejce předepsaný stejný dietní program. Na tom by nebylo nic divného, kdyby paní nehubla z váhy zhruba 95 kg a její manžel z téměř 150 kg! Tím se vše vysvětlilo.

Co bylo špatně?

  • Ženy a muži mají výrazně jiné množství svalové hmoty. Takže 95 kg muž potřebuje pro zachování svalů při keto dietě v jídelníčku více bílkovin, než 95 kg žena. Tím spíš to platí pro 150 kg muže a 95 kg ženu.
  • Dodáváte-li tělu menší množství bílkovin, začne odbourávat svaly a vy bleskovou rychlostí ztrácíte hmotnost. Spolu se svaly mizí i tuk a voda, takže pocitově je vše v pořádku, protože hubnete i centimetry.
  • Představte si, že kromě toho, že jste statný muž, máte také fyzicky náročné povolání a málo spíte. Vaše tělo tudíž potřebuje více energie, než vaše žena při sedavém zaměstnání. Tělo vám říká, že mu chybí živiny a energie. Jak? Máte vlčí hlad. Ale protože jste natěšení na výsledek, dietu neporušíte. Vytrváte. Tělo se adaptuje na hladovění a zpomaluje metabolismus. Pocity hladu zmizí.     
  • Po skončení diety jste dosáhli svého cíle, ručička váhy ukazuje o 20 kilo méně a jste nadšení. Bohužel jste v tomto případě zhubli svaly, nikoliv tuky.

Co se děje po takovémto zhubnutí?

  • Tělo je stále v obavách z hladovění, protože nedostalo 3 měsíce živiny, které potřebovalo. Zpomalený metabolismus způsobí ukládání tuků i z normálních porcí zdravého jídla, po kterých byste před dietou jen těžko přibírali. Protože v těle chybí ta svalová hmota, kterou jste během špatně nastavené diety odbourali. Svaly jsou hlavními spalovači přijaté energie. Nevyužitou energii z potravy si tělo raději uloží do zásoby, kdybyste ho opět chtěli nechat hladovět. Jste-li navíc ve stresu, ukládá přednostně do oblasti břicha.
  • Díky zmenšenému žaludku a zpomalenému metabolismu ani nemáte pocit hladu, takže tělo podvyživujete i po skončení diety a máte pocit, že ztloustnete, jen když se podíváte na dort na obrázku. Přijímáte málo energie, takže jste unavení a naštvaní na celý svět. A není se čemu divit.

Ti zkušenější možná právě podle popisu poznali podstatu jo-jo efektu po špatně nastavené dietě. A to je přesně to, čemu se snažíme vyhnout a proto vás tak často odkazujeme do naší kalkulačky. Naším cílem není vaše rychlé hubnutí, ale trvalé zhubnutí.

Mám se tedy keto diety bát?

Keto nebo-li proteinové diety se rozhodně bát nemusíte. Pokud je správně nastavená, ztráta svalů ani jo-jo efekt vám nehrozí. Protože v ketóze zhubnete pouze tuky a svaly zůstanou, bude váš metabolismus po dietě naopak rychlejší a hubnout můžete i po skončení diety. To nám potvrdili i někteří naši klienti, kteří pokračují ve zdravém životním stylu.

Nenechte si proto namluvit, že všichni mohou hubnout stejným způsobem. Že mohou hubnout stejně dlouhou dobu a jíst u toho stejné množství jídel. Že si stačí vybrat požadovaný úbytek a dieta funguje na jedničku pro všechny bez výhrad.

NEJSME STEJNÍ a s tímto vědomím byste si měli vybírat i svůj dietní plán.

Doufám, že jsem vás moc nepostrašila, ale příběh manžela klientky mě velmi zasáhl. Chtěla jsem o tom napsat, abyste si tyto informace nechali projít hlavou a přemýšleli o tom při výběru své proteinové diety. Ať už u nás, nebo kdekoli jinde. Nejde totiž jen o vizáž, ale hlavně o zdraví.

Přeji vám hodně zdraví a dobré rozhodnutí, se kterým budete spokojeni i v budoucnu,

Alena