Opomíjená kapusta

Období hub nám pomalu končí, proto přišel čas představit si jinou podzimní zeleninu, kterou si můžete připravovat nejen při VERO dietě. Občas si procházím starší kuchařky, kde se běžně používala zelenina, kterou dnes často opomíjíme. Možná tedy není úplně „trendy“, ale zato dokáže jednoduše a levně zpestřit jídelníček. Řeč je o kapustě.

Hlávková kapusta

Hlávková kapusta je košťálová zelenina a v našem jídelníčku už ji často nevídáme. Obsahuje důležité minerály - vápník, fosfor, hořčík i vysoké množství vitamínu C, dále vitamíny A, D, K a B3 – niacin. Niacin je nutný pro uvolňování energie z potravy, takže je-li ho v těle nedostatek, můžete přijímat hodně potravy, ale Vaše buňky budou podvyživené.

Hlávková kapusta při keto dietě VERO

Hlávková kapusta zmírňuje kožní problémy, má příznivý vliv na žaludek a přispívá ke snížení cholesterolu v krvi. Někoho může odradit nadýmání, ke kterému může dojít po konzumaci jídla s kapustou. Ale i pro to máme osvědčenou radu – vypití šálku mátového či zázvorového čaje – před nebo po jídle.

Kapusta se nejí v syrovém stavu – vždy ji před přípravou spařte, či krátkou dobu povařte.  Já osobně si pochutnám na Zapečené kapustě s rajčaty, která obsahuje celé vejce a rajčata, takže je vhodná k zařazení od druhé fáze diety.

Zapečená kapusta s rajčaty

200 g omytých kapustových listů

100 g rajčat

2 lžičky olivového oleje

1 vejce a 2 bílky

sůl

koření dle chuti

Kapustové listy uvařte ve slané vodě do poloměkka a nechte okapat. Až zchladnou, tak je nakrájejte na kousky a vložte část listů na dno do zapékací misky, jejíž stěny předtím potřete dvěma lžičkami oleje. Na vrstvu kapusty pokládejte vrstvou nakrájených rajčat. Vrchní vrstvu osolíme, podle chuti okořeníme, zalijeme rozšlehanými vejci a dáme do předehřáté trouby zapéct.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta při keto dietě VERO

Růžičková kapusta má tu výhodu, že odolává menším mrazům a tudíž vydrží na záhoně přes celou zimu, kdy postupně otrháváme růžičky z rostliny. Nemáte-li zahradu, růžičky se prodávají čerstvé i mražené ve větších supermarketech. Tyto růžičky obsahují draslík, mangan, vápník a železo, velké množství vlákniny, a také vitamíny B1 a C. Oproti hlávkové kapustě je jemnější a lépe stravitelná. To můžete vyzkoušet, když si připravíte Salát z růžičkové kapusty.

Salát z růžičkové kapusty (pro 2 osoby)

15 ks růžičkové kapusty

100 ml vody

hrst loupaných lískových oříšků

2 lžíce olivového oleje

1 lžička bílého vinného octa

sůl, mletý černý pepř

Oříšky opražte nasucho v pánvi, až se rozvoní a zezlátnou. Vysypte na talířek a nechte vychladnout. Poté trochu nožem nasekejte nahrubo. Kapustičky očistěte, rozkrojte je podélně na poloviny a příčně nakrájejte na tenké nudličky. Do pánve dejte lžíci oleje a nechte zpěnit. Přisypte nakrájenou kapustu a zprudka minutu nebo dvě restujte, až kapusta změkne na skus.

Podlijte vodou a vinným octem, a ještě chvíli míchejte, až se tekutina odpaří. Odstavte, dochuťte solí a pepřem. Přendejte na talíře a do pánve vraťte oříšky a přidejte lžíci oleje. Krátce společně prohřejte a poté nasypte na kapustičky.

Tento salát neobsahuje žádné bílkoviny, proto hubnete-li s VERO, je třeba si k němu (nebo po jídle ke kávě) dát jedno z VERO jídel. Může to být kuřecí hamburger, francouzské klobásky, nebo klidně vanilkový dezert či kulatá Sušenka s příchutí čokolády

 

Přeji příjemné experimentování s kapustou,

Alča