Co při VERO dietě můžu a co už ne?

Hodně často se nás ptáte, jestli můžete k dietě parmazán, vepřovou šunku, žitný chléb nebo proteinové chipsy. Kdo se v tom má vyznat, co je vhodné a co ne? Tak si to pojďme vysvětlit z pohledu VERO keto diety.

Jak mnozí víte, VERO diet je založená na sníženém množství sacharidů i tuků a na zvýšeném příjmu bílkovin. Je to kvůli ketóze, ve které jste, pokud nekonzumujete sacharidy nad zhruba 30 - 50 g / den. Tato hranice ale není pro každého stejná, někomu stačí překročit 25g sacharidů za den a z ketózy vypadne. A tomu je potřeba přizpůsobit i jídelníček. Pojďme si tedy říci pár zásadních pravidel:

  1. Tuk je lepší než sacharid - pokud Vás honí mlsná a vy váháte mezi malým kouskem koláče a plátkem bůčku, volte vždy bůček. Trochu jsem to nadsadila, samozřejmě je lepší krůtí šunka :-) Tuk ketózu nepřeruší, zatímco sladké pečivo téměř s jistotou. Proto je vždy lepší si zakrojit hermelín, šunku, nivu, dát si hrstku ořechů, než se pouštět do sladkého.
  2. Jím k dietě tučné potraviny - máte chuť si posypat těstoviny parmazánem? Milujete tučné sýry, nebo si neumíte představit den bez plné hrsti ořechů? Z hlediska ketózy to nevadí, ale mějte na paměti, že tělo nejprve spálí tuky přijaté z potravy a až poté ty uložené. Takže čím více tuku přijmete z potravy, tím pomaleji budete hubnout. Za nás je ideálním sýrem olomoucký tvarůžek, ideálním masem zase krůtí a kuřecí, nikoli losos a vepřové.
  3. Nealko pivo je bez alkoholu, tak je povolené... Chyba, není povoleno ani nealko pivo! Sice neobsahuje alkohol, ale sacharidy ano. Takže se Vám vyplatí sledovat etikety na potravinách a rozmyslet si, jestli to pivo opravdu tak nutně potřebujete, protože i jedno nealko vás se 100% jistotou dostane z ketózy.

Čeho si všímat na etiketách?

  1. Obsah sacharidů musí být co nejnižší - potraviny by je měly mít ideálně do 5 g sacharidů na 100 g výrobku. To platí i pro zeleninu, proto je během první fáze povolená pouze některá. Seznam povolené zeleniny pro každou z fází najdete ve VERO Brožuře, kterou obdržíte s Vaší objednávkou.
  2. Obsah tuků má být také co nejnižší, ale v malém množství si sem tam parmazán dopřát můžete. Záleží na Vás, jak často. Ovlivníte tím, jak rychle budete hubnout.
  3. Obsah bílkovin musí být co nejvyšší - zasytí na delší dobu a pro proteinovou (keto) dietu jsou bílkoviny velmi důležité pro zachování svalů.

Údaje o výživových hodnotách se uvádí vždy na zadní straně výrobku v přepočtu na 100 g případně 100 ml. Proto je nikdy nezapomeňte vynásobit množstvím, které sníte nebo vypijete.

 

Zde uvádím několik příkladů:

Olomoucký tvarůžek vs. Sýr Krolewski

VERO Keto dieta - není sýr jako sýr

  1. Obsah sacharidů - méně než 0,1 g vs. 1,2 g - v pořádku pro oba sýry
  2. Obsah tuků - 0,5 g vs. 27 g ve 100 g - olomoucký tvarůžek je na tom výrazně lépe
  3. Obsah bílkovin - 30 g vs. 26 g ve 100 g - oba sýry jsou na tom velmi dobře.

Celkově doporučujeme olomoucký tvarůžek oproti sýru Krolewski. Milujete-li sýry a nemůžete-li bez nich být, dobrou volbou je třeba sýr Boryna, který obsahuje 20% tuku, nebo alespoň Eidam 30%. Vždy však myslete to, že tělo přednostně spaluje přijaté tuky a teprve potom ty uložené...

Krůtí prsní šunka (92% krůtí prsa) vs. Vídeňské párky (85% vepřové maso)  

VERO Keto dieta - porovnání uzeniny

  1. Obsah sacharidů - 0,5 g vs. 0,1 g - v pořádku pro oba masné výrobky
  2. Obsah tuků - 0,6 g vs. 22,7 g ve 100 g - krůtí prsní šunka je na tom výrazně lépe
  3. Obsah bílkovin - 19,1 g vs. 12,6 g ve 100 g - krůtí prsní šunka je na tom opět lépe

Celkově opět doporučuji krůtí prsní šunku před vepřovými párky. Vepřová šunka má hodnoty velmi podobné uvedeným vídeňským párkům, proto kupujte šunku pouze kuřecí nebo krůtí s min. 92% masa.

Nealko Sládkova limonáda (400ml) vs. Birell světlý (500ml)

VERO Keto dieta - proč není vhodné ani nealko pivo

  1. Obsah sacharidů - 6,6 g vs. 5 g ve 100ml - při vypití celé plechovky je tedy potřeba počítat s 26,4 g sacharidů ve Sládkově limonádě vs.  25 g v Birellu
  2. Obsah tuků - 0g
  3. Obsah bílkovin - 0,5g / 0,2g ve 100ml

Ačkoli se jedná o nealkoholický nápoj, který se může zdát vhodný, tak po jeho vypití z ketózy se 100% jistotou vypadnete. Ani jeden z nápojů není tedy pro VERO dietu to vhodný.

Pokud už máte chuť na sladkou limonádu - doporučuji Coca-Cola Zero, Light, Pepsi Light a podobné nápoje, které jsou bez sacharidů. Ty neobsahují vlastně žádné nutrienty - viz. tabulka. Za mě je však stále nejlepší čistá voda nebo čaj.

  1. Obsah sacharidů - 0 g
  2. Obsah tuků - 0 g
  3. Obsah bílkovin - 0 g

A co žitný chléb vs. rohlík?

  1. Obsah sacharidů - 45 g vs. 57 g ve 100 g
  2. Obsah tuků - 0,9 g vs. 4 g ve 100 g
  3. Obsah bílkovin - 5 g vs. 10 g ve 100 g

Jestli jste poznali, že v jednom plátku žitného chleba (50 g), stejně tak jako v jednom rohlíku (42 g), je téměř 25 g sacharidů, tak tušíte, že žádné běžné pečivo není při VERO keto dietě vhodné. A protože víme, že pečivo bývá hlavním kamenem úrazu, máme pro Vás v nabídce VERO proteinový cereální chléb, nebo VERO tousty. Případně se od 3. fáze můžete inspirovat našimi recepty na domácí bez sacharidové pečivo a upéct si svůj vlastní chléb.

Doufám, že jsem Vám aspoň trochu pomohla s orientací ve světě etiket a povolených / nepovolených potravin. Pokud nechcete číst etikety u každého výrobku, podívejte se do naší Brožury. Tam najdete seznam povolených potravin, které jsou pro každou z fází VERO diety vhodné.

Přeji Vám krásný den,

Alena