Domácí nízko-sacharidový chléb

Ingredience:

- 100g bílého jogurtu - Hollandia

- 100g bílého jogurtu - Skyr

- 4 vejce

- 6 lžic lněného semínka

- 4 lžíce vlákniny (Psyllium)

- 3 lžíce mandlové mouky

- 2 lžíce chia semínek

- 2 lžíce slunečnicového semínka

- 3 lžičky prášku do pečiva (ideálně vinný kámen)

- 1/2 lžičky soli

Doba přípravy:

60 minut

Postup:

Do misky vložíme všechna semínka a další sypké ingredience. Vše důkladně promícháme.

Nízko sacharidový chléb

Do vzniklé směsi přidáme oba typy bílého jogurtu, vejce a vytvoříme těsto, které vložíme do formy vystlané pečícím papírem. Těsto můžeme ve formě trochu nařezat nožem, aby nám na chlebu při pečení vznikly praskliny. Poté posypeme chleba libovolnými semínky, které do těsta zlehka vmáčkneme, aby nám po upečení neodpadaly.

Nízko sacharidový chléb

Pečeme v troubě předehřáté na 170°C po dobu 50 minut. Poté zvýšíme teplotu na 185°C a pečeme dalších 10 minut.

Nízko sacharidový chléb

Po upečení chléb vyndáme z formy a necháme ho vychladnout pod utěrkou, aby byl vláčný. V opačném případě nám chléb může ztvrdnout.

Nízko sacharidový chléb

TIP: Mandlovou mouku nemusíte kupovat, stačí nasekat mandle (ideálně ve smoothie mixéru). Před vložením mandlí do mixéru je alespoň hodinu zamražte, jinak budou při mixování uvolňovat tuk a vzniklá mouka se bude hodně lepit.

TIP: Lněné semínko před přidáním do těsta rozdrťte, nebo nasekejte tyčovým mixérem. Jedině tak využijete omega-3 mastné kyseliny, které jsou velmi užitečné pro zdraví. Pokud ho nerozmělníte, pouze vámi projde a ničím vám neprospěje.

TIP: Nevíte, kde sehnat vlákninu? Skočte si do nejbližší lékárny, kde ji prodávají po 250g až 500g baleních.

TIP: Přidejte do chleba 1 lžičku kmínu, který lehce rozmačkejte v hmoždíři na koření, kmín chléb krásně ovoní.