Snídaně po VERO dietě --- video uvnitř článku

Jedna z častých otázek našich klientů po skončení VERO diety je nastavení správného jídelníčku. Protože víme, že je toto téma důležité, připravili jsme si pro vás několik vzorových snídaní s vysvětlením, co by měly obsahovat.

Každé jídlo, by mělo obsahovat bílkoviny, sacharidy, zdravé tuky a ideálně také vlákninu. Pojďme si představit zástupce z každé této skupiny, které můžete zařadit do svých snídaní.

Bílkoviny

Bílkoviny jsou stavební kameny našeho těla, slouží ke stavbě a obnově tkání, tvorbě červených krvinek i některých hormonů. A v případě nouze slouží také jako zásobárna energie, protože lidské tělo si je dokáže přeměnit na sacharidy. Níže uvedené potraviny jsou bohaté na živočišné bílkoviny a doporučujeme je ke snídani:

  • Maso – ideálně libová kuřecí nebo krůtí šunka. Pokud sportujete, můžete si dopřát i tučnější variantu, a to šunku vepřovou. Vždy ale volte šunky s minimálním obsahem 92% masa.
  • Vejce – obsahují esenciální aminokyseliny – stavební složky bílkovin, které si tělo neumí vyrobit a proto je musí přijímat z potravy. Vejce jsou jejich nejlepším zdrojem. Kromě toho obsahují také vitamíny a minerální látky. Dle nejnovějších studií příjem 2 vajec denně nepředstavuje žádné zdravotní riziko spojené s nárůstem cholesterolu v krvi. Ten je spojován s příjmem vysokoenergetické stravy, takže pokud se stravujete zdravě, plato vajec snědené za 2 týdny vám rozhodně neuškodí.
  • Mléčné výrobky – pokud rádi snídáte jogurty, doporučujeme se zaměřit na Skyr, ideálně od firmy Pilos. Na rozdíl od běžných jogurtů obsahuje 12g bílkovin a pouze 3g sacharidů ve 100g. Pokud vám Skyr nechutná, nejlepší variantou jsou bílé jogurty bez přídavku škrobů, například Hollandia. Jako všechny zakysané výrobky i jogurty udělají velmi dobře vašemu zažívacímu ústrojí. Někdo má rád kefíry, ty obsahují také zdraví prospěšné bakterie, s obsahem bílkovin je to už horší. Proto si do kefíru můžete přidat některý z proteinových dezertů VERO, pro jejich doplnění.

Rostlinné bílkoviny můžete najít v těchto „snídaňových“ potravinách:

  • Obiloviny – ovesné a pšeničné vločky, o něco méně bílkovin je obsaženo v žitném chlebu a celozrnných bagetách
  • Pseudoobiloviny – quinoa, amarant a pohanka. Někdo má rád pohankové kaše s ovocem, někdo dává přednost křupavým lupínkům, které si sype do jogurtu. Možností využití pseudoobilovin je opravdu mnoho.
  • Ořechy – mandle, pistácie, kešu a vlašské ořechy – obsahují nejen poměrně vysoké množství bílkovin, ale také zdraví prospěšných tuků a enzymů.
  • Semínka – dýňová, konopná, slunečnicová a chia semínka jsou také nabita bílkovinami, zdravými tuky i vitamíny a minerály.

Sacharidy

Sacharidy jsou pro lidské tělo primárním zdrojem energie. Při jejich nedostatku se tělo dostává do ketózy, kdy jako zdroj energie může využívat svaly, nebo uložené tuky. Sacharidy můžeme rozdělit na jednoduché (cukry) a složené. Obecně lze říci, že jednoduché cukry jsou rychlým zdrojem energie, patří mezi ně glukóza a fruktóza, které jsou společně obsažené v bílém řepném a třtinovém cukru. Obsahují ho hlavně cukrovinky a slazené nápoje.

Snídaně po VERO dietě

Složené cukry (polysacharidy) jsou dlouhodobějším zdrojem energie, která se postupně uvolňuje, proto je jejich konzumace velmi doporučována. Jsou hlavní složkou obilovin, luštěnin, brambor a rýže. Proto je vhodné si dát ke snídani ovesné, nebo pohankové vločky, plátek celozrnného chleba, nebo si do Skyru přidat ovoce.

Nestravitelné polysacharidy označujeme jako vlákninu a její obsah v potravě je velmi důležitý, protože slouží jako potrava pro zdravé bakterie obsažené ve střevech. Vláknina je obsažena v zelenině, ovoci, houbách, luštěninách a celozrnných výrobcích.

Jak poznáte, jestli potravina obsahuje ty dobré, složené cukry, a ne rychlé cukry? Při bližším pohledu na etiketu by potravina měla obsahovat co nejnižší hodnotu položky „sacharidy – z toho cukry“. Čím více „z toho cukry“ složky obsahuje, tím více je přislazovaná a pro vás méně vhodná. Doporučuji si tyto tabulky porovnat hlavně u zapékaných snídaňových cereálií a jogurtů pro děti, budete překvapeni, kolik přidaného cukru obsahují.

Tuky

Tuků v potravě bychom se rozhodně bát neměli, protože jsou pro naše zdraví velmi důležité. Není dobré je úplně vyřadit z jídelníčku, stačí si vybírat ty správné. Jsou hlavní zásobárnou energie pro naše tělo a bez přiměřené zásoby tuků by pro nás mohla být i banální nemoc smrtelnou. Tuky můžeme dělit na několik skupin podle chemické struktury. V rámci zjednodušení doporučuji přijímat hlavně ty tuky, které nebyly průmyslově ani chemicky upravené, tzn. vyhýbat se ztužených tukům v různých sušenkách, přepalovaným tukům ve smažených jídlech a podobně. Neříkám, že si čas od času nesmíte dát smažený sýr, nebo brambůrky. Jen si v ostatních dnech dopřejte ke snídani avokádo, do jogurtu si přisypte hrst ořechů a salát přelijte olivovým olejem. Pokud si chcete usmažit míchaná vajíčka, ideální je používat přepuštěné máslo ghí, protože díky filtrování se odstraní mléčné bílkoviny a mléčný cukr a nedochází k přepalování tuku.

Chcete zhubnout s VERO dietou, ale nevíte, jak začít? Nechte si spočítat dietní program na míru:

ON-LINE KALKULAČKA

Závěrem doporučuji používat při tvorbě snídaní zdravý rozum a naslouchat svému tělu. Vyvarujte se příjmu jednoduchého cukru, a pokud máte chuť na sladké, sáhněte po ovoci. Nechcete-li se zdržovat přípravou snídaně ráno, připravte si ji večer – ať už ve formě „kelímků“ viz. video, nebo třeba zdravého jahelníku z jablek, ořechů a skořice. Pečiva se vzdávat také nemusíte, jen si vybírejte takové, které za to stojí a jezte ho střídmě. Nezapomínejte na sezónnost a střídání snídaní, protože jen tak se vyhnete stereotypu a jednostranné stravě.

Nechte si chutnat!

Alena