Jak na kvalitní spánek a proč je tak důležitý

Myslíte si, že při dietě je důležítá pouze strava a pohyb? Že na odpočinek a relaxaci není prostor? Právě naopak! A protože je spánek velmi důležitý pro snadné hubnutí, pojďme se na něj podívat blíže.

Co nám dobrý spánek přináší?

  1. Více energie – vyspalý člověk má více energie, soustředí se lépe na práci a je dokázáno, že dosahuje lepších výsledků za kratší dobu. Náš mozek během spánku zpracovává a třídí myšlenky a zážitky předešlého dne. Proto chcete-li si více pamatovat a být výkonní, tak si dopřejte kvalitní spánek.Jak správně spát
  2. Lepší nálada – když máte dlouhodobě nedostatek spánku, tak je Vaše tělo více ve stresu. Díky stresovým hormonům se zvýší krevní tlak a také se Vám bude hůře usínat. Tím se můžete dostat do bludného kruhu, ze kterého není snadná cesta ven.
  3. Tělo se bude lépe regenerovat – ve spánku dochází k regeneraci buněk. Chcete-li být zdravější a ráno vypadat svěže, dopřejte si kvalitní odpočinek.
  4. Zlepšení imunity – studie potvrdily, že lidé spící méně než 5 hodin bývají náchylnější k nachlazení či jiným infekcím.
  5. Zlepšení fyzického výkonu – ráno si přivstanete, abyste si stihli zacvičit, ale každý výpad a dřep je pro Vás mučením? Zkuste jít večer dřív spát – ráno budete mít více energie a fyzická aktivita pro Vás bude výrazně snadnější.
  6. Nebude Vás honit mlsná – často pracujete do pozdních nočních hodin, aby bylo vše hotové? Ráno pak vstáváte brzy a celý den myslíte na něco sladkého, nebo smaženého? Vaše tělo si neodpočinulo a žádá si rychlý příval energie – ideálně z tučných, nebo sladkých jídel.

 

Jak se dobře vyspat?

  1. Spěte ve tmě, v chladné a tiché místnosti – v pokoji, kde spíte, by teplota neměla přesáhnout 20°C. Před spaním je dobré vyvětrat a vypnout vše, co dělá hluk, nebo svítí.
  2. Nesledujte obrazovky televize, mobilu a notebooku – pro usnutí je potřeba přerušit vzruchy vedoucí ze smyslových orgánů do mozku, k tomu napomáhá hormon serotonin. Proto se Vám při sledování akčního filmu, který Vás vtáhne do děje, nebude chtít jít spát. Dalším faktorem zabraňujícím usnutí je studené modré světlo, které z obrazovek obecně vychází. To brání produkci melatoninu – hormonu, který pomáhá usnout. Proto bychom alespoň hodinu před usnutím měli vypnout televizi a odložit mobily a k relaxaci před usnutím si vzít příjemnou knížku.Sledování mobilu před spaním
  3. Choďte spát a vstávejte ve stejnou dobu – tělo si na pravidelnost zvykne, bude postupně uvolňovat hormony melatonin a serotonin, které Vám pomohou lépe usínat. Tyto hormony jsou ovlivňovány denním světlem, právě proto se večer nedoporučuje být v místnostech se studeným modrým světlem z LED žárovek a obrazovek. Ty brání uvolňování melatoninu, takže se Vám bude hůře usínat. Modré světlo by ani po usnutí nemělo svítit v místnosti, kde spíte. Pouze tak bude spánek opravdu hluboký.
  4. Pravidelný pohyb – máte-li přes den alespoň nějakou fyzickou aktivitu, budete se Vám lépe usínat. Naopak velmi intenzivnímu cvičení byste se měli minimálně hodinu před spaním vyhnout.
  5. Těžké jídlo – chcete-li si během spánku opravdu odpočinout, nedávejte si k večeři příliš velká a těžká jídla. Díky trávení se zvýší krevní tlak a budete mít problém s usnutím. Trávící systém navíc bude zatížen ještě dlouho po usnutí a nemá tak prostor k regeneraci.
  6. Káva, černý čaj, cola – pokud patříte mezi lidi s pomalejším metabolismem, šálek kávy, nebo coly po 17. hodině večerní Vám zaručí dlouhé a těžké usínání. Pokud víte, že na Vás káva takto působí, vyhněte se raději i černému čaji a všem kofeinovým nápojům.
  7. Pozor na alkohol před spaním – ačkoli mnoha lidem sklenička před spaním pomáhá usnout, pravdou je, že snižuje kvalitu spánku.
  8. Ložnice jako oáza klidu a pohody - Vaše ložnice by měla být tichým místem, kde panuje klid a pohoda. Pokud slouží k práci, nebo je místem hádek mezi partnery, snadnost usínání a kvalita spánku bude horší.

 

Dospělý člověk by měl spát 7-9 hodin, aby mohl správně regenerovat. Podle posledních výzkumů pouze pětina obyvatel Země spí dostatečně dlouho. Nedostatek spánku pak zahání stále většími hrnky kávy, energetickými nápoji, sladkostmi a smaženými jídly z fastfoodů. Myslím, že se v této charakteristice mnoho z nás poznalo – ať už z minulosti, nebo tak žijí v přítomnosti.

Proto chcete-li si usnadnit hubnutí, nebo si udržet zdraví, určitě spánek nepodceňujte.

Přeji Vám mnoho klidných nocí,

Alena