Jak vláknina čistí naše střeva

Další důležitou složkou naší stravy je vláknina. Vláknina se nerozkládá v žaludku a tak putuje do střev, kde má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Cestou na sebe nabaluje zplodiny a čistí tělo od nežádoucích látek. Vláknina umí absorbovat vodu, urychluje peristaltiku střev a snižuje riziko rakoviny střev a konečníku.

Rozlišujeme dva druhy vlákniny:

Vláknina čistí naše střeva

  • rozpustnou
  • nerozpustnou

Rozpustná vláknina na sebe dokáže navázat značné množství vody, bobtná a stává se z ní rosolovitý gel. Jak na sebe váže vodu nabývá na objemu, a to vede k pocitu nasycení. Z velké části je tato rozpustná vláknina metabolizována během průchodu střevem, využívá se proto jako substrát pro bakterie a působí jako prebiotikum (podporuje růst a aktivitu střevní mikroflóry). Je zdrojem energie a reguluje trávení tuků a sacharidů.

Nerozpustná vláknina není zdrojem energie, ani nebobtná, nicméně zvětšuje objem tráveniny a zrychluje průchod potravin tlustým střevem. Ředí odpadní látky, které vznikají při trávení a ty rychleji opouští naše tělo.

Jaký má vliv vláknina na náš organismus?

Vláknina má v tenkém střevě vliv na trávení a vstřebávání sacharidů a reguluje vstřebávání tuků a cholesterolu. Zvětšuje střevní obsah a ředí toxický obsah střeva, zrychluje průchod trávených látek a ovlivňuje vstřebávání vitaminů a minerálních látek. Podporuje správné vyprazdňování a je účinným prostředkem při zácpě, také zmírňuje průběh průjmů. Pomáhá při detoxikaci organismu a je pomocníkem při hubnutí.

Doporučený denní příjem vlákniny je 20 - 35 g vlákniny denně, Americká potravinová asociace doporučuje 25 g pro ženy a 38 g pro muže. Pro děti je doporučené množství nižší a závisí na věku (obecně se říká věk plus 5, čtyřleté dítě by tedy mělo mít příjem 9 g vlákniny denně).

Zdroje vlákniny?

Vlákninu najdeme zejména v celozrnných výrobcích, luštěninách, ovoci, zelenině, ořechách a semínkách. Obiloviny jsou na vlákninu bohatší než ovoce a zelenina. 

Obsah vlákniny ve 100 g syrové potraviny

Ovoce

Zelenina

(povolená při VERO dietě)

Obiloviny

Luštěniny

Ořechy a semínka

avokádo 7g

brokolice 3g

pšeničné otruby 45g

čočka 8g

lněné semínko 37g

jablko 2g

cuketa 1g

oves 11g

fazole 6g

mandle 13g

maliny 7g

květák 2g

pšeničné klíčky 18g

hrách 8g

ořechy 10g

banány 3g

řapíkatý celer 2g

ovesné vločky 7g

cizrna 8g

semínka šalvěje hispánské 34g

 

Strava bohatá na vlákninu je ideální při hubnutí, protože navozuje pocit sytosti a je důležitá pro správnou funkci střev. Při VERO dietě proto doporučujeme denně alespoň 450 g čerstvé povolené zeleniny. Pokud nemáme dostatečný přísun vlákniny z kvalitní stravy, je jedinečným zdrojem doplněk stravy psyllium, který je dostupný v každé lékárně. Nezapomeňte ovšem, že doplňky stravy nejsou plnohodnotnou náhradou vlákniny, a nejlepším zdrojem vlákniny je pestrá a čerstvá strava.

Přeji vám krásné pondělí,

Alena