Proč jsou bílkoviny důležité pro naše tělo jsme si už řekli ve článku Bílkoviny a jak jsou důležité? Bílkoviny (nebo-li proteiny) potřebujeme a jsou nezbytné pro zdravý organismus. Dnes se podíváme na to, kde ty nejlepší bílkoviny najdeme.
Denně bychom měli konzumovat 0,8 - 1,5 g bílkovin na 1 kg své váhy, aktivní sportovci by měli mít příjem vyšší. I tak je potřeba a množství bílkovin individuální, záleží na stavbě těla, naší fyzické zátěži, věku a pohlaví, ale i na tom, kde žijeme. Třeba Eskymáci mají vysoký podíl bílkovin z rybího masa, Číňané efektivně využívají bílkoviny z rýže a my Evropané jsme adaptovaní na tradiční zdroje bílkovin.
Ve VERO diet jsme všechny naše dietní plány nastavili tak, abyste vždy měli dostatek bílkovin. Navštivte naší on-line kalkulačku a nechte si od nás spočítat svůj:
Živočišné a rostlinné bílkoviny
Jak už víme, přijímáme bílkoviny živočišného a rostlinného původu. Nejlepším zdrojem bílkovin je maso, mléčné výrobky a vejce. Rostlinné bílkoviny, které obsahují minimum nebo žádné tuky, jsou v sóje, luštěninách, obilovinách. Další bílkoviny nalezneme v semenech nebo ořechách, ale také v ovoci a zelenině. Nejlepší je kombinovat bílkoviny pestrou a čerstvou stravou.
Živočišné bílkoviny:
Obsah bílkovin ve 100 g syrové potraviny |
||||
Maso |
Drůbež |
Ryby |
Mléčné výrobky |
Vejce |
hovězí přední 23g |
krůtí prsa 24g |
tuňák 22g |
syrovátkový protein 76g |
slepičí vejce 12g |
zvěřina 21g |
kuřecí prsa 23g |
pstruh 21g |
řecký jogurt 14g |
křepelčí vejce 13g |
telecí 19g |
kachní 19g |
krevety 20g |
parmazán 35g |
|
vepřové 17g |
krůtí šunka 20g |
naše sladkovodní ryby 19g |
sýry 11 - 32g (gouda, ementál, mozzarella, cottage) |
|
skopové 17g |
drůbeží šunka 21g |
losos 19g |
kravské mléko 3g |
|
U některých potravin, jako je například řecký jogurt, je nutné hlídat také množství tuku. Na trhu najdeme i jogurty s nízkým obsahem tuku, třeba jogurty skyr, které mají srovnatelné množství bílkovin, ale minimum tuku. To samé platí i u sýrů, některé sýry s vysokým podílem bílkovin jsou velmi tučné. Tuk je samozřejmě v naší výživě důležitý, ale pokud si hlídáme přijímané množství tuku, můžeme bílkoviny získat ze sýrů typu cottage nebo mozzarella light.
Rostlinné bílkoviny:
Obsah bílkovin ve 100 g syrové potraviny |
||||
Sója a náhražky masa |
Luštěniny |
Obiloviny |
Ořechy a semínka |
Ovoce a zelenina |
sója 35g |
červená čočka 25g |
oves 13g |
mandle 21g |
brokolice 3g |
robi 24g |
bílé fazole 24g |
pšenice 12g |
pistácie 20g |
brambory 2g |
tempeh 19g |
hrách 22g |
kukuřice 10g |
dýňová semínka 37g |
avokádo 2g |
seitan 18g |
cizrna 20g |
syrová rýže 7g |
chia 21g |
banány 1g |
Dostatek bílkovin obsahují také vločky a pseudoobiloviny jako pohanka, quinoa nebo amarant- Dále uzeniny s vysokým obsahem masa a naopak nízkým obsahem tuku. To se nedá říci o uzeninách z vepřového, ale mluvíme hlavně o krůtím, kuřecím a hovězím mase.
Nedostatek bílkovin může způsobit úbytek svalů a slabost, zvyšuje chuť na sladké, oslabuje imunitu, slábnou nám vlasy a nehty, zhoršuje se hojení ran a zhoršuje se odbourávání alkoholu.
Bílkoviny hrají významnou roli mezi živinami a nejlepší cestou k jejich dostatečnému příjmu je vyvážená strava bohatá na přirozené zdroje bílkovin v potravinách. Takže až půjdete příště na nákup, zkuste se podívat na etikety výrobků v košíku a zhodnotit, jestli existuje lepší varianta pro Vaše tělo. Není třeba změnit stravovací návyky během jednoho dne, ale i pomalými kroky lze dosáhnout cíle. Místo vepřové šunky sáhněte po krůtí, místo sladkostí dejte přednost ovoci. Vaše tělo Vám poděkuje ;-)
Krásný den Vám přeje Alena