Nejlepší zdroje bílkovin

Proč jsou bílkoviny důležité pro naše tělo jsme si už řekli ve článku Bílkoviny a jak jsou důležité? Bílkoviny (nebo-li proteiny) potřebujeme a jsou nezbytné pro zdravý organismus. Dnes se podíváme na to, kde ty nejlepší bílkoviny najdeme.

Denně bychom měli konzumovat 0,8 - 1,5 g bílkovin na 1 kg své váhy, aktivní sportovci by měli mít příjem vyšší. I tak je potřeba a množství bílkovin individuální, záleží na stavbě těla, naší fyzické zátěži, věku a pohlaví, ale i na tom, kde žijeme. Třeba Eskymáci mají vysoký podíl bílkovin z rybího masa, Číňané efektivně využívají bílkoviny z rýže a my Evropané jsme adaptovaní na tradiční zdroje bílkovin.

Ve VERO diet jsme všechny naše dietní plány nastavili tak, abyste vždy měli dostatek bílkovin. Navštivte naší on-line kalkulačku a nechte si od nás spočítat svůj:

Dietní plán na míru

Živočišné a rostlinné bílkoviny

Jak už víme, přijímáme bílkoviny živočišného a rostlinného původu. Nejlepším zdrojem bílkovin je maso, mléčné výrobky a vejce. Rostlinné bílkoviny, které obsahují minimum nebo žádné tuky, jsou v sóje, luštěninách, obilovinách. Další bílkoviny nalezneme v semenech nebo ořechách, ale také v ovoci a zelenině. Nejlepší je kombinovat bílkoviny pestrou a čerstvou stravou.

Živočišné bílkoviny:

Bílkoviny = protein

Obsah bílkovin ve 100 g syrové potraviny

Maso

Drůbež

Ryby

Mléčné výrobky

Vejce

hovězí přední 23g

krůtí prsa 24g

tuňák 22g

syrovátkový protein 76g

slepičí vejce 12g

zvěřina 21g

kuřecí prsa 23g

pstruh 21g

řecký jogurt 14g

křepelčí vejce 13g

telecí 19g

kachní 19g

krevety 20g

parmazán 35g

 

vepřové 17g

krůtí šunka 20g

naše sladkovodní ryby 19g

sýry 11 - 32g

(gouda, ementál, mozzarella, cottage)

 

skopové 17g

drůbeží šunka 21g

losos 19g

kravské mléko 3g

 

 

U některých potravin, jako je například řecký jogurt, je nutné hlídat také množství tuku. Na trhu najdeme i jogurty s nízkým obsahem tuku, třeba jogurty skyr, které mají srovnatelné množství bílkovin, ale minimum tuku. To samé platí i u sýrů, některé sýry s vysokým podílem bílkovin jsou velmi tučné. Tuk je samozřejmě v naší výživě důležitý, ale pokud si hlídáme přijímané množství tuku, můžeme bílkoviny získat ze sýrů typu cottage nebo mozzarella light.

Rostlinné bílkoviny: 

Rostlinné bílkoviny

Obsah bílkovin ve 100 g syrové potraviny

Sója a náhražky masa

Luštěniny

Obiloviny

Ořechy a semínka

Ovoce a zelenina

sója 35g

červená čočka 25g

oves 13g

mandle 21g

brokolice 3g

robi 24g

bílé fazole 24g

pšenice 12g

pistácie 20g

brambory 2g

tempeh 19g

hrách 22g

kukuřice 10g

dýňová semínka 37g

avokádo 2g

seitan 18g

cizrna 20g

syrová rýže 7g

chia 21g

banány 1g

 

Dostatek bílkovin obsahují také vločky a pseudoobiloviny jako pohanka, quinoa nebo amarant- Dále uzeniny s vysokým obsahem masa a naopak nízkým obsahem tuku. To se nedá říci o uzeninách z vepřového, ale mluvíme hlavně o krůtím, kuřecím a hovězím mase.

Nedostatek bílkovin může způsobit úbytek svalů a slabost, zvyšuje chuť na sladké, oslabuje imunitu, slábnou nám vlasy a nehty, zhoršuje se hojení ran a zhoršuje se odbourávání alkoholu.

Bílkoviny hrají významnou roli mezi živinami a nejlepší cestou k jejich dostatečnému příjmu je vyvážená strava bohatá na přirozené zdroje bílkovin v potravinách. Takže až půjdete příště na nákup, zkuste se podívat na etikety výrobků v košíku a zhodnotit, jestli existuje lepší varianta pro Vaše tělo. Není třeba změnit stravovací návyky během jednoho dne, ale i pomalými kroky lze dosáhnout cíle. Místo vepřové šunky sáhněte po krůtí, místo sladkostí dejte přednost ovoci. Vaše tělo Vám poděkuje ;-)

 

Krásný den Vám přeje Alena