Čekat na čekanku se vyplatilo!

Opravdu hodně z vás, našich zákazníků, si přálo, abychom zařadili čekankový sirup do naší nabídky, protože se může používat jako sladidlo od první fáze. A protože nám na vašich přáních záleží, nově ho najdete v našem e-shopu:

To bych ale nebyla já, abych se s vámi nepodělila o zajímavosti o čekance.

VERO Keto dieta - čekanka

Čekankový sirup se vyrábí z kořene ČEKANKY OBECNÉ. Tato vytrvalá rostlina se nejčastěji vyskytuje na loukách, v okolí lesů či příměstských parcích. Z čekanky je možné pro léčivé účinky použít květ i listy, ale nejvíce léčivých látek obsahuje kořen. Z příznivých účinků na lidské zdraví můžeme vyzdvihnout posílení a regeneraci slinivky, jater a žlučníku, zlepšení střevní peristaltiky, mírné močopudné účinky a zklidňující vliv na nervovou soustavu. To vše napomáhá detoxikaci organismu. Milovníci piva jistě vědí, že pražená čekanka slouží k vylepšení chuti piva. A to díky obsahu vitamínů, minerálů a inulinu, který se používá v potravinářském průmyslu jako sladidlo nezvyšující hladinu krevního cukru.

Čerstvými listy čekanky můžeme dochutit saláty či polévky a modrými květy můžeme ozdobit dortíky.

Čekankový sirup neničí sklovinu a snižuje riziko zubního kazu. Použít ho můžeme místo cukru či medu k oslazení nebo dozdobení moučníků, jogurtů, müsli, palačinek i nápojů.

Dalším známým poddruhem čekanky je ČEKANKA LISTOVÁ, která se pěstuje pro čekankové puky - vzhledem připomínají malé salátky, které mají příjemně nahořklou chuť. Čekanka listová obsahuje vitamíny A, C, K, kyselinu listovou a inulin. Působí detoxikačně a je vhodná i pro diabetiky. Podporuje a zlepšuje trávení. Abychom si ji vychutnali, je třeba ji uchovávat v chladu a ve tmě a zkonzumovat co nejdříve. Jestliže ji necháme na světle nepřikrytou, tak zhořkne. Využití má jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.

VERO Keto dieta - čekankový salát

Čerstvý salát z čekanky

Ingredience:

1 ks čekankový puk

4 ks cherry rajčátek

2 lžičky šťávy z limetky

1 lžička čekankového sirupu

1 lžička celozrnné hořčice

1 lžíce olivového oleje

sůl

zelený pepř (mletý)

 

Postup:

Čekanku očistíme, vykrojíme tuhou spodní část a nakrájíme na tenké proužky. Cherry rajčátka rozkrojíme na půlky a přidáme k čekance. V druhé misce ušleháme šťávu z limetky s čekankovým sirupem, olivovým olejem a hořčicí. Osolíme, opepříme. Našlehanou směsí zalijeme čekanku s rajčátky a ihned podáváme. Jako přílohu doporučuji VERO toasty.

 

Přeji vám dobrou chuť a příjemný začátek pracovního týdne,

Alena