Čekat na čekanku se vyplatilo!

Opravdu hodně z vás, našich zákazníků, si přálo, abychom zařadili čekankový sirup do naší nabídky, protože se může používat jako sladidlo od první fáze. A protože nám na vašich přáních záleží, nově ho najdete v našem e-shopu:

To bych ale nebyla já, abych se s vámi nepodělila o zajímavosti o čekance.

VERO Keto dieta - čekanka

Čekankový sirup se vyrábí z kořene ČEKANKY OBECNÉ. Tato vytrvalá rostlina se nejčastěji vyskytuje na loukách, v okolí lesů či příměstských parcích. Z čekanky je možné pro léčivé účinky použít květ i listy, ale nejvíce léčivých látek obsahuje kořen. Z příznivých účinků na lidské zdraví můžeme vyzdvihnout posílení a regeneraci slinivky, jater a žlučníku, zlepšení střevní peristaltiky, mírné močopudné účinky a zklidňující vliv na nervovou soustavu. To vše napomáhá detoxikaci organismu. Milovníci piva jistě vědí, že pražená čekanka slouží k vylepšení chuti piva. A to díky obsahu vitamínů, minerálů a inulinu, který se používá v potravinářském průmyslu jako sladidlo nezvyšující hladinu krevního cukru.

Čerstvými listy čekanky můžeme dochutit saláty či polévky a modrými květy můžeme ozdobit dortíky.

Čekankový sirup neničí sklovinu a snižuje riziko zubního kazu. Použít ho můžeme místo cukru či medu k oslazení nebo dozdobení moučníků, jogurtů, müsli, palačinek i nápojů.

Dalším známým poddruhem čekanky je ČEKANKA LISTOVÁ, která se pěstuje pro čekankové puky - vzhledem připomínají malé salátky, které mají příjemně nahořklou chuť. Čekanka listová obsahuje vitamíny A, C, K, kyselinu listovou a inulin. Působí detoxikačně a je vhodná i pro diabetiky. Podporuje a zlepšuje trávení. Abychom si ji vychutnali, je třeba ji uchovávat v chladu a ve tmě a zkonzumovat co nejdříve. Jestliže ji necháme na světle nepřikrytou, tak zhořkne. Využití má jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.

VERO Keto dieta - čekankový salát

Čerstvý salát z čekanky

Ingredience:

1 ks čekankový puk

4 ks cherry rajčátek

2 lžičky šťávy z limetky

1 lžička čekankového sirupu

1 lžička celozrnné hořčice

1 lžíce olivového oleje

sůl

zelený pepř (mletý)

 

Postup:

Čekanku očistíme, vykrojíme tuhou spodní část a nakrájíme na tenké proužky. Cherry rajčátka rozkrojíme na půlky a přidáme k čekance. V druhé misce ušleháme šťávu z limetky s čekankovým sirupem, olivovým olejem a hořčicí. Osolíme, opepříme. Našlehanou směsí zalijeme čekanku s rajčátky a ihned podáváme. Jako přílohu doporučuji VERO toasty.

 

Přeji vám dobrou chuť a příjemný začátek pracovního týdne,

Alena

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení