Je libo fresh, smoothie nebo originál?

Neznám nikoho, kdo by si čas od času nedal rád vymačkanou šťávu z čerstvého ovoce neboli fresh, dobré smoothie ze zdravých ingrediencí, či se s chutí nezakousl do šťavnatého jablka.

Ale dá se smoothie pít i během diety? Nebo je lepší vymačkaná zeleninová šťáva? I toto jsou vaše otázky, proto se dnes budu věnovat porovnání vylisovaných šťáv, smoothies a syrové zeleniny a ovoce „v originálním obalu“.

Čerstvě vylisovaná šťáva neboli fresh

Čerstvě vylisovaná šťáva z ovoce a zeleniny je skvělým zdrojem vitamínů, minerálů, enzymů a fytolátek, které jsou velmi prospěšné pro naše tělo. Na rozdíl od kupovaných džusů jsou bez pasterizace a konzervantů, takže mají vyšší obsah vitamínů. Ve šťávě není obsažena téměř žádná vláknina, proto jsou nejen vitamíny rychle vstřebatelné. Co už vám ale nikdo neřekne je, že takovéto džusy jsou přímo napěchované ovocným cukrem – fruktózou. Po vypití pocítíte do pár minut obrovský nával energie, který se do hodiny promění v hlad.

Proč tomu tak je?

Protože vylisováním šťávy z pěti jablek jste získali zhruba 30 g sacharidů (6 kostek cukru) najednou, ale ta neobsahuje žádnou vlákninu. Vláknina zpomaluje vstřebávání mnoha látek včetně sacharidů, a také člověka dokáže zasytit. Získali jste 3 dl šťávy, kterou vypijete za pár sekund. Jak dlouho by vám ale trvalo sníst 5 jablek? Zvládli byste to za hodinu? Asi ne. Jablka byste jedli i s vlákninou a díky žvýkání by váš mozek měl dost času vyslat signál, že už máte dost.  

Při takovémto příjmu cukru z ovocné šťávy tělo začne produkovat velké množství inzulinu, které ale ovocný cukr - fruktózu nedokáže přeměnit na zásobní palivo glykogen a insulin tak zůstane nevyužitý v krvi. Mozek tedy vydá pokyn k jídlu, aby se množství inzulinu spotřebovalo štěpením sacharidů, které jsou obsažené v běžném jídle. Takže se jdete najíst, protože jste po vypití šťávy dostali hlad.

Co se děje s fruktózou?

Pokud se hýbete, tak ji spálíte jako okamžitý zdroj energie. Pokud ne a šťávy budete pít často, játra si ji přemění na tuk a začnou si ho ukládat. Může to vést k nealkoholickému ztukovatění jater. Takže s ovocnými šťávami opatrně. Čím více zeleniny do nich přidáte, tím lépe. Snížíte množství sacharidů a získáte širší spektrum vitamínů a ostatních cenných látek. Šťávy lze doporučit hlavně lidem, kteří mají výrazné potíže s nadýmáním a vyšší příjem zeleniny, která je bohatá na vlákninu, jim nedělá dobře.

Smoothie

VERO Keto dieta - fresh, smoothie nebo originál

Jako logické řešení problému s nedostatkem vlákniny ve šťávách se jeví právě smoothie. Ano, oproti šťávám má opravdu mnoho výhod – obsahuje hodně vlákniny, rozmixujete slupky i měkké pecičky, můžete přidat jogurt, tvaroh i oříšky a svačinu si můžete poskládat podle libosti. Díky obsahu vlákniny (a při přidání bílkovin) vás zasytí na delší dobu. Zároveň je snažší smoothie ztrávit, protože trávící systém nemá s rozmělňováním soust tolik práce.

Takže čím víc vlákniny, tím pro mé tělo lépe?

Určitě ne. I tady platí – všeho s mírou. Je důležité vědět, že člověk by měl denně přijmout 30 g vlákniny. Ta je obsažena pro představu v 1 kg brokolice, nebo 1,5 kg jablek, 200g fazolí, 3 kg bílé rýže...  Pokud nejste na takový příjem zvyklí a ze dne na den začnete, můžete mít žaludeční obtíže a koliky. Pokud zvyklí jste a myslíte si, že čím více vlákniny, tím lépe, tak se také mýlíte. Velké množství vlákniny způsobuje omezenou vstřebatelnost některých minerálních látek a vitamínů.

Kolik vlákniny by měly přijímat děti, které tak milují smoothies?

Můžete si to spočítat podle vzorce: věk dítěte + 5 g vlákniny na den. Ale berte v potaz váš životní styl. Pokud jste dětem zatím moc zeleniny a ovoce nedávali, postupujte se zaváděním ve smoothies pomalu a postupně. Bolavé bříško by dětem lásku k ovoci a zelenině nepřineslo.

Ovoce a zelenina v originálním balení

A která z variant ovocno-zeleninových svačinek je tedy nejlepší?

Nejlepší je vždy originál. Příroda moc dobře věděla, proč mají vitamíny a zdraví prospěšné látky pevnou konzistenci v podobě plodů. Musíte je totiž rozkousat, čímž proces trávení začíná. Sliny obsahují amylázy, enzymy štěpící sacharidy, které mají na starost prvotní natrávení potravy. Tento krok u šťáv a smoothies úplně vynecháváte. Jako tekutina projde ovocná šťáva - fresh ze žaludku do tenkého střeva nejdříve, takže přeskočí i další krok trávení - žaludek.

Pokud budete žvýkat ovoce a zeleninu poctivě, mozek bude mít dost času vyslat signál, že už máte dost. Pokud hltáte jakékoli jídlo, nejen že první krok trávení (štěpení sacharidů amylázami při kousání) úplně přeskakujete, ale přiděláváte práci ostatním trávícím orgánům, na což není naše tělo stavěné. Mozek nestačí vyslat signál včas a vy toho sníte více, než potřebujete.

A jaká je má rada na závěr?

Mixéry a lisy určitě nevyhazujte, díky rozmělnění/vylisování plodů vaše tělo velmi snadno vstřebá vitamíny, minerály, enzymy i fytolátky v nich obsažené. Jen je považujte za doplněk stravy 2-3 do týdne a nikoli za hlavní zdroj potravy. Ani je nezapočítávejte do pitného režimu. Připravte si smoothie z takového množství ovoce a zeleniny, které jste schopni najednou sníst. Pokud chcete hubnout, připravte si smoothie pouze ze zeleniny, obsahuje daleko méně cukrů.

Přeji vám šťastnou ruku při volbě surovin na smoothie. Těch zeleninových si můžete užít i při hubnutí s VERO od první fáze. Těšte se na další článek, kde pro vás připravím několik zajímavých receptů. Mějte se fajn,

                                                                                                                                                                            

Alena