Ovoce při keto dietě? Zkuste borůvky!

Toto malé bobulovité ovoce je přímo nabité zdraví prospěšnými fytolátkami a navíc obsahuje minimum sacharidů! Pokud si chcete ozdobit třeba Palačinku, nebo Vanilkový dezert, borůvky jsou nejlepší volbou. 50 gramů borůvek obsahuje pouze 5 g sacharidů, takže si je čas od času i v první fázi dát můžete. Od druhé fáze je povoleno max. 50 g borůvek denně.

Ovoce při VERO keto dietě? Zkuste borůvky!

Čím jsou borůvky prospěšné?

Borůvky obsahují ve slupce antocyaniny, které jsou velmi významnými antioxidanty a také jsou odpovědné za modré zbarvení borůvek. Borůvky mají nejvyšší antioxidační schopnost ze všech běžně dostupných zdrojů ovoce a zeleniny, takže pomáhají bojovat proti stárnutí a poškozování buněk a tkání a také proti vzniku rakoviny. Antocyaniny působí rovněž protizánětlivě.

Společně s obsaženým železem a vitamínem C mají blahodárný vliv na oční sítnici, která reaguje na světlo, šero nebo tmu. Díky kombinaci těchto látek se borůvky používají jako doplňková léčba očních chorob, například šerosleposti.

Antocyaniny společně s vitamínem C fungují proti srážlivosti krve, podobně jako Acylpyrin, a také způsobují rozšíření krevních cév. Takže jsou vhodné pro všechny, kteří mají problémy s prokrvováním končetin a vysokým krevním tlakem. Blahodárně působí i proti menstruačním bolestem.

Borůvky obsahují rozpustnou vlákninu – pektin. Díky jejímu obsahu můžete borůvky použít při léčbě zácpy nebo naopak průjmu. Na zácpu použijte borůvky čerstvé a na průjem naopak borůvky sušené, protože zadržují v těle vodu.

Ovoce při VERO keto dietě? Zkuste borůvky!

Trápí-li Vás onemocnění močových cest, pomohou Vám opět borůvky. Zamezují přichytávání bakterií na stěny orgánů močových cest a tím i poškození sliznic. Hlavním původcem bývá bakterie Escherichia Coli.

Aby těch pozitivních účinků nebylo málo, borůvky fungují i proti stresu. Bylo vypozorováno, že zvěř v období říje holduje borůvčí právě z tohoto důvodu. Konzumace borůvek také pomáhá při zvyšovat citlivost buněk na inzulin a zlepšovat tak metabolismus glukózy, čím pomáhá předcházet vzniku diabetu 2. typu.

Léčebné účinky mají nejen plody, ale také listy. Čaj z borůvkového listí působí pozitivně na hladinu krevního cukru, zmírňuje žaludeční obtíže a průjem. Borůvkové listy sbírejte od jara do začátku léta a usušte. Čaj si připravíte ze dvou lžiček borůvkových listů, které přelijete 250 ml vody a necháte cca 10 minut louhovat. Tento odvar můžete použít i pro léčbu ekzému, nebo lupénky. Stačí v něm namočit kapesník a přikládat na postižená místa.

Borůvek je několik druhů, ale rozlišujeme hlavně dvě formy: Borůvky divoké, které jsou menší a na antioxidanty bohatší a borůvky zahradní, jejichž keře plody jsou sice větší, ale zdraví prospěšných látek obsahují méně.

Takže pokud máte chuť na ovoce a přemýšlíte, které je nejvhodnější, jsou to právě borůvky.

Mějte se krásně, Alča