Limonády aneb tekuté cukřenky

Koly, nápoje s bublinkami a příchutí malin, pomerančů či citrónů, určitě jste několik z nich za život ochutnali, nebo je pijete pravidelně. Řeč je o sladkých limonádách. Říkáte si, proč je zmiňujeme na našich stránkách? Je to jednoduché. Většina z nich totiž i v malém množství obsahuje cukru tolik, že byste to nečekali. Nejsou tedy tělu vůbec prospěšné, spíše naopak.

Slazené nápoje obsah cukru

Všichni víme, že slazené limonády a jejich přílišná konzumace způsobují přibírání na váze a obezitu, což je spojené s dalšími vážnými onemocněními včetně zvýšeného rizika vzniku rakoviny. Kromě toho tyto nápoje zvyšují kazivost zubů a narušují zubní sklovinu. Takže vypití 2 a více sklenic slazené limonády denně se nám později hodně prodraží častými návštěvami zubaře a opravou zubních kazů. Ale víte, co taková sklenička limonády udělá v lidském organizmu bezprostředně po vypití?

Cesta limonády tělem

Nejdříve se do krve vyplaví cukr. Sklenice oranžové pomerančové limonády s „chutí zábavy“ ho má okolo 5 kostek, přičemž doporučená denní dávka podle světové zdravotnické organizace je 6 kostek. Takže již jednou sklenicí tohoto nápoje se dostaneme téměř na hranice limitu příjmu cukru na den. Cukr v těle zvýší produkci inzulinu a v játrech se začne tvořit tuk, jež se nám usazuje většinou na té části těla, kde je to pro nás nežádoucí. Vyplavený cukr v mozku spustí produkci hormonu dopamin a tím nám způsobí příjemné pocity a potřebu dát si ještě další skleničku. A tak stále dokola.

Česká tradiční kolo, kolik kostek cukru v sobě ukrýváš?

Obsah cukru - Coca Cola

Zajímavé pro vás může být i srovnání jednotlivých nápojů a jejich obsahu cukru. Pomerančovou limonádu s „chutí zábavy“ jsme již zmiňovali výše. Nejsladším světovým nápojem je však americká kola s obsahem kyseliny fosforečné. Ta má ve svých 500 ml okolo  54 g cukru, čili 14 kostek. Takové množství cukru má porce velkého hamburgeru z nejznámějšího amerického řetězce rychlého občerstvení nebo 1 středně velká pizza. Česká verze koly se v množství cukru oproti americké kole výrazně liší. V objemu 500 ml obsahuje 10 kostek cukru, tedy 35 g, což je o třetinu méně než má její zámořská verze. Pro představu je to zhruba stejné množství jako 4 porce oblíbeného salátu s kuřecím masem, parmazánem a dresingem. Říkáte si, že se vás to netýká, protože vy přece kolové nápoje a bublinkové limonády nepijete, ale dáváte přednost 100 % džusům? Tak vás určitě překvapí, že 500 ml 100 % pomerančového džusu má jen o 2 kostky cukru méně než stejné množství kolového nápoje z Ameriky. Co tedy s tím?

Alternativa existuje

Pro milovníky ochucených vod a džusů máme naštěstí dobrou zprávu. Vše lze úspěšně nahradit. Jedna z možností je ředění 100 % ovocných šťáv vodou, čímž se výrazně sníží obsah cukru – toto ale pouze, když nejste zrovna v některé z fází VERO diety, protože i naředěný 100% džus má pořád cukru víc, než si při VERO dietě můžete dovolit sníst.

Jestliže právě hubnete s VERO dietu, mohou pro vás být alternativou různé druhy čajů, které si můžete přisladit třeba Čekankovým sirupem nebo domácí citronáda, tedy obyčejná voda s kouskem citronu a máty, slazená troškou Čekankového sirupu nebo třeba stévií. Hledáte-li osvěžující nápoj, nikoliv zdroj pitného režimu, určitě vyzkoušejte jeden z VERO nápojů, ať už s příchutí lesního ovoce či pomeranče, které obsahují 16 g bílkovin a jsou tedy plnohodnotným jídlem v rámci VERO diety.

 

Přeji vám krásné pondělí,

Alena