Ach ty buňky tukové

Zbavím se tukových buněk a zhubnu. Ale chyba lávky! Tukové buňky si vytváříme v těle od narození zhruba do dvaceti let. Kolik se nám jich vytvoří v tomto období, tolik jich budeme mít celý život. 

 

Tukové buňky a jejich dělení

Tuková buňka je buňka, která je základní stavební jednotkou tukové tkáně. Tato tkáň slouží jako zásobárna energie v podobě tuku. Tuk, který v sobě tyto buňky ukládají, hřeje a chrání naše tělo, a transportuje nezbytné vitamíny (A, D, E a K) po celém těle.

Máme dva základní druhy tukových buněk – hnědé a bílé. Ty hnědé se v dětství podílejí na termoregulaci a tvorbě tepla a v průběhu života se ztrácí. Bílé tukové buňky máme na celý život, jsou zásobárnou energie a chrání nás před zimou. Velikost a množství těchto buněk závisí na životosprávě a výdeji energie. Cvičením tukové buňky nemizí, pouze se zmenšují.

V posledních letech vědci mluví ještě o béžových tukových buňkách. Tyto buňky v sobě nehromadí energii, naopak ji spalují. Béžové tukové buňky vznikají, když se v těle produkuje hormon irisin. A ten se vytváří při cvičení :-) Tyto buňky spalují energii nejprve z okolních tukových buněk, a když vyčerpají energii z mastných kyselin, vrhnou se na spalování energie ze vzdálenějších tukových rezerv.

Začněte s tukovými buňkami bojovat již dnes a kupte si dietní plán VERO na 14 dní jen za 2 874 Kč (70 porcí) - cena platí do konce ledna 2020.

koupit dietní plán na 14 dní

 

Obezita? Jak k ní člověk přijde?

Jak zhubnout tuk

O sklonu k obezitě tedy rozhodujeme už v začátku svého života. Po tomto období už s počtem tukových buněk už nic neuděláme. Zjednodušeně řečeno, zodpovědnost za náš vzhled mají rodiče a to, jak nás v mládí krmili.

Počet tukových buněk se udržuje na stále stejné úrovni, ani těm co dietou sníží svou hmotnost, žádné tukové buňky neubydou. Omezením přívodu energie nebo zvýšením jejího výdeje snižujeme množství tuku v jednotlivých buňkách, ale buňky přitom nezanikají. Záleží tedy na velikosti buněk.

Švédští vědci dokázali, že naše tělo ročně ztratí zhruba desetinu tukových buněk, které ale vzápětí nahradí. Za osm let tak vyměníme polovinu tukových buněk za zbrusu nové. Jejich celkový počet si však udržujeme na stabilní úrovni. 

S počtem svých tukových buněk už nic neuděláme, ale můžeme svou životosprávou ovlivnit jejich velikost. A hlavně můžeme ovlivnit jejich počet u našich dětí!

A jak veliké jsou ty vaše tukové buňky? Pomůžeme vám zhubnou tuk a snížit tak objem vašich tukových buněk nechte si spočítat svůj vlastní...

dietní plán na míru

 

Mějte se krásně a myslete na to, co dáváte svým dětem na talíř...

Alena