Ingredience (2 porce):
- 300g hovězího krku
- 15-20g Grana Padano
- 1 šalotka
- 1 rajče
- 1 červená cibule
- 1 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- římský salát
- špetka chilli
- sůl
- zelený pepř (mletý)
Ingredience Guacamole:
- 1 zralé avokádo
- 1 rajče
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka chilli
- sůl
Ingredience na housku:
Recept na domácí nízko-sacharidovou housku naleznete zde.
Doba přípravy:
60 - 70 minut
Postup:
Nejprve si připravíme domácí nízko-sacharidové housky, na které zaděláme těsto a dáme je péct. Housky si můžeme připravit klidně i den předem.
Poté si připravíme maso a Guacamole.
Na Guacamole budeme potřebovat zralé avokádo, čím zralejší, tím lepší. Rozkrojíme ho, vyndáme z něj pecku a oloupeme ho. Potom ho rozmačkáme v hmoždíři nebo ho nakrájíme na kostičky a v misce důkladně rozmačkáme vidličkou. Takto připravené avokádo ochutíme solí, citronovou šťávou, nadrobno nakrájenými rajčaty a můžeme přidat i špetku chilli.
Vychlazené hovězí maso nameleme nahrubo, použijete-li kupované mleté, dejte si pozor, aby se nejednalo o směs s vepřovým mase, ale bylo to 100% hovězí. Přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, vejce, osolíme, opepříme případně dochutíme chilli. Vše důkladně promícháme a necháme odstát, aby mělo maso pokojovou teplotu.
Z připravené masové směsi vytvoříme 2 burgery a do jejich středů uděláme důlek, protože maso během tepelné úpravy uprostřed vyběhne. Na rozpálenou pánev (ideálně se silným dnem) kápneme olivový olej, na kterém burgery pečeme. Po 1 minutě lehce stáhneme teplotu a pečeme další 2 minuty. Poté maso otočíme a stejným způsobem pečeme i z druhé strany. Masem na pánvi nikdy nehýbeme dřív, než se od pánve samo pustí - takto připravený burger bude medium-rare až medium. Jestliže ho chcete propečenější, dejte ho ještě na 4-5 minut do trouby rozpálené na 180°C. Na hotový burger položíme nastrouhaný sýr Grana Padano nebo jemu podobný, který se na horkém masu lehce rozteče.
Finalizace hamburgeru: Připravenou bulku rozkrojíme a vnitřní strany opečeme na pánvi. Po krátkém vychladnutí (1 minutu) obě půlky namažeme Guacamolou, na spodní polovinu položíme listy římského salátu, burger, plátky rajčete a zkaramelizovanou červenou cibulku. Nakonec burger přiklopíme horní polovinou housky a podáváme.
TIP: Do hamburgeru můžete také přidat orestované plátky žampionů nebo rukolu. Fantazii se meze nekladou...