Domácí hamburger

Ingredience (2 porce):

- 300g hovězího krku

- 15-20g Grana Padano

- 1 šalotka

- 1 rajče

- 1 červená cibule

- 1 vejce

- 1 lžíce olivového oleje

- římský salát

- špetka chilli

- sůl

- zelený pepř (mletý)

Ingredience Guacamole:

- 1 zralé avokádo

- 1 rajče

- 1 lžička citronové šťávy

- špetka chilli

- sůl

Ingredience na housku:

Recept na domácí nízko-sacharidovou housku naleznete zde.

Doba přípravy:

60 - 70 minut

Postup:

Nejprve si připravíme domácí nízko-sacharidové housky, na které zaděláme těsto a dáme je péct. Housky si můžeme připravit klidně i den předem.

Poté si připravíme maso a Guacamole.

Na Guacamole budeme potřebovat zralé avokádo, čím zralejší, tím lepší. Rozkrojíme ho, vyndáme z něj pecku a oloupeme ho. Potom ho rozmačkáme v hmoždíři nebo ho nakrájíme na kostičky a v misce důkladně rozmačkáme vidličkou. Takto připravené avokádo ochutíme solí, citronovou šťávou, nadrobno nakrájenými rajčaty a můžeme přidat i špetku chilli.

Nízko-sacharidový burger

Vychlazené hovězí maso nameleme nahrubo, použijete-li kupované mleté, dejte si pozor, aby se nejednalo o směs s vepřovým mase, ale bylo to 100% hovězí. Přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, vejce, osolíme, opepříme případně dochutíme chilli. Vše důkladně promícháme a necháme odstát, aby mělo maso pokojovou teplotu.

Z připravené masové směsi vytvoříme 2 burgery a do jejich středů uděláme důlek, protože maso během tepelné úpravy uprostřed vyběhne. Na rozpálenou pánev (ideálně se silným dnem) kápneme olivový olej, na kterém burgery pečeme. Po 1 minutě lehce stáhneme teplotu a pečeme další 2 minuty. Poté maso otočíme a stejným způsobem pečeme i z druhé strany. Masem na pánvi nikdy nehýbeme dřív, než se od pánve samo pustí - takto připravený burger bude medium-rare až medium. Jestliže ho chcete propečenější, dejte ho ještě na 4-5 minut do trouby rozpálené na 180°C. Na hotový burger položíme nastrouhaný sýr Grana Padano nebo jemu podobný, který se na horkém masu lehce rozteče.

Finalizace hamburgeru: Připravenou bulku rozkrojíme a vnitřní strany opečeme na pánvi. Po krátkém vychladnutí (1 minutu) obě půlky namažeme Guacamolou, na spodní polovinu položíme listy římského salátu, burger, plátky rajčete a zkaramelizovanou červenou cibulku. Nakonec burger přiklopíme horní polovinou housky a podáváme.

Nízko-sacharidový burger

TIP: Do hamburgeru můžete také přidat orestované plátky žampionů nebo rukolu. Fantazii se meze nekladou...