Hovězí burger na špenátovém lůžku

Ingredience (2 porce):

- 300g mletého hovězího masa (nikoliv míchané, ale pouze hovězí)

- 300g špenátu

- 30g jarní cibulky

- 1 lžíce olivového oleje

- 1 lžička sojové omáčky

- 1 vaječný bílek (od 3. fáze může být celé vejce)

- chilli

- sůl

- zelený pepř (mletý)

Doba přípravy:

45 minut

Postup:

Do misky vložíme vychlazené mleté hovězí, do kterého přidáme nasekanou jarní cibulku, vaječný bílek, lžičku sojové omáčky a okořeníme solí, zeleným pepřem případně trochou chilli a zakápneme lžičkou olivového oleje. Směs důkladně promícháme a necháme odstát 30 minut odstát při pokojové teplotě.

Špenát opláchneme ve studené vodě a necháme ho lehce okapat.

Z hovězí směsi vytvoříme burgery (uvedené množství je na 2 porce) a do jejich středů uděláme důlek, protože maso během tepelné úpravy uprostřed vyběhne. Na rozpálenou pánev (ideálně se silným dnem) kápneme přibližně 1 lžičku olivového oleje, do kterého následně vložíme burgery. Po 1 minutě lehce stáhneme teplotu a pečeme další 2 minuty. Poté maso otočíme a stejným způsobem pečeme i z druhé strany. Masem na pánvi nikdy nehýbeme dřív, než se od pánve samo pustí.

Během pečení burgerů si lehce roztopíme druhou pánev, do které kápneme 1 lžičku olivového oleje. Přidáme opláchnuté špenátové listy, které okořeníme solí, pepřem a zlehka osmahneme.

Hovězí burger na špenátovém lůžku

TIP: Špenát můžete okořenit i špetkou granulovaného česneku. Od 3. fáze můžete do masové směsi přidat celé vajíčko, nejen bílek.