Ingredience (2 porce):
- 300g mletého hovězího masa (nikoliv míchané, ale pouze hovězí)
- 300g špenátu
- 30g jarní cibulky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sojové omáčky
- 1 vaječný bílek (od 3. fáze může být celé vejce)
- chilli
- sůl
- zelený pepř (mletý)
Doba přípravy:
45 minut
Postup:
Do misky vložíme vychlazené mleté hovězí, do kterého přidáme nasekanou jarní cibulku, vaječný bílek, lžičku sojové omáčky a okořeníme solí, zeleným pepřem případně trochou chilli a zakápneme lžičkou olivového oleje. Směs důkladně promícháme a necháme odstát 30 minut odstát při pokojové teplotě.
Špenát opláchneme ve studené vodě a necháme ho lehce okapat.
Z hovězí směsi vytvoříme burgery (uvedené množství je na 2 porce) a do jejich středů uděláme důlek, protože maso během tepelné úpravy uprostřed vyběhne. Na rozpálenou pánev (ideálně se silným dnem) kápneme přibližně 1 lžičku olivového oleje, do kterého následně vložíme burgery. Po 1 minutě lehce stáhneme teplotu a pečeme další 2 minuty. Poté maso otočíme a stejným způsobem pečeme i z druhé strany. Masem na pánvi nikdy nehýbeme dřív, než se od pánve samo pustí.
Během pečení burgerů si lehce roztopíme druhou pánev, do které kápneme 1 lžičku olivového oleje. Přidáme opláchnuté špenátové listy, které okořeníme solí, pepřem a zlehka osmahneme.
TIP: Špenát můžete okořenit i špetkou granulovaného česneku. Od 3. fáze můžete do masové směsi přidat celé vajíčko, nejen bílek.