Ingredience:
- 180 g filet pstruha lososovitého
- římský salát
- okurka
- čerstvý špenát
- rozmarýn
- citrón
- 2-3 lžíce olivového oleje
- sůl
- zelený pepř (mletý)
Doba přípravy:
15-20 minut
Postup:
Pstruha nafiletujeme, seřízneme žebra a pomocí pinzety vyndáme zbývající kosti, které zůstaly pod odříznutou páteří. Takto připravené filety lehce potřeme olivovým olejem, osolíme, pokapeme citrónem a přidáme lístky rozmarýnu. Ochucené filety necháme odstát v lednici, ideálně 1/2 dne. Na rozpálenou pánev dáme 1/2 lžíce olivového oleje a pstruha restujeme. Jako první orestujeme stranu s kůží, poté filety otočíme a pomalu opečeme i z druhé strany. Filety stačí péct cca 2-3 min. z každé strany.
Římský salát rozkrojíme na půl a z jedné poloviny vykrojíme spodní část tvrdého košťálu a oddělíme jednotlivé listy, které stejně jako špenát opláchneme ve studené vodě a necháme oschnout na kuchyňské utěrce. V malé misce si smícháme 2 lžíce olivového oleje, který ochutíme solí a pepřem. Salát a špenát natrháme nebo nakrájíme nahrubo, přidáme okurku nakrájenou na kostičky a promícháme. Poté přidáme ochucený olivový olej a vše zlehka promícháme.
TIP: Jestliže si netroufnete na filetování pstruha, můžete ho péct vcelku. V takovém případě pstruha očistíme, omyjeme studenou vodou a vysušíme kuchyňským ubrouskem. Poté si v misce připravíme směs 1 lžíce olivového oleje se solí a nasekaným rozmarýnem a trochou citrónu. Touto směsí pstruha potřeme zevnitř i zvenčí. Namarinovaného pstruha vložíme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 180°C po dobu přibližně 45 minut. Jak poznáte, že je pstruh už upečený? Zkuste ho zatáhnout za hřbetní ploutev. Když se bude lehce uvolňovat od masa, je ryby hotová.