Moje první dny s VERO keto aneb cesta za ketózou – část 2 / 2

Den třetí. Sobota.

Stejně jako v těhotenství jsou testy nejprůkaznější z ranní moči. A to se mi opět potvrdilo – ano, Ketophan potvrzuje, že už funguji na ketolátky.

Zkouška ketózy - proužek Ketophan - VERO keto dieta

Svůj den začínám opět VERO proteinovým chlebem se 100 g pomazánky z Cottage, k svačině si dávám Nápoj s příchutí Horké čokolády (pozorní čtenáři si mohli všimnout, že čokoládové výrobky jsou moje oblíbené) a k obědu 150 g pstruha s pečenou zeleninou (cuketa, řapíkatý celer, brokolice, zelená paprika). Toto jídlo by mělo být až od druhé fáze, ale vyměkla jsem a dojedla rybu po dětech. Každopádně to není prohřešek proti ketóze, pouze to lehce zpomalí hubnutí, což stejně není cílem mého experimentu. Ke svačině jsem si dala Kakaový dezert, pěkně vychlazený v lednici a pomalu po lžičkách, abych si ho vychutnala. K večeři volím Rajskou polévku s orestovanou cuketou, protože mám chuť na slané jídlo. Dnes se musím pochválit, pekla jsem švestkový koláč s mákem a tvarohem a vytrvala jsem. Ani kousek jsem nesnědla, i když podle reakcí Aleše i dětí se mi velmi povedl :-) Toto je na tom těžké – odolat starým návykům a sáhnout po alternativě z VERO nabídky. K zítřejší odpolední kávě si upeču Kakaové muffiny, abych byla připravená.

Celá sobota proběhla v příjemném duchu, žádné nepříjemnosti jsem necítila. Nejsem unavená ani podrážděná, prostě se cítím a funguji jako normálně.

Jaké to tedy bylo po roce a půl opět v ketóze?

Určitě přínosné, protože jsem si připomenula, jaké to je a jak to vnímáte vy, naši zákazníci. Měla jsem výhodu v tom, že jsem dlouhodobě na zdravé stravě a přijímám méně sacharidů, než před několika lety. Takže moje slabá bolest hlavy mohla být klidně způsobena měnícím se počasím, což se mi stává poměrně často. Spolehlivým znakem ketózy je pro mě ale žízeň, která mě nutí častěji pít. Nikdy žízeň nepřecházejte, způsobí bolest hlavy velmi rychle. Vezměte také v úvahu, že se močí vylučují odpadní látky z odbouraných tuků, takže svému tělu kvalitním pitným režimem jen pomůžete. Dalším průkazným znakem je také to, že je vaše moč intenzivněji cítit. O tom se moc nemluví, protože to nezní tak líbivě, ale máte-li více ketonů v moči, poznáte to.

Co mě příjemně překvapilo, byla absence hladu během těchto prvních dní. Každý, kdo četl Brožuru, nebo Jídelníček, které jsou součástí každého dietního programu, si všiml, že jsem si přidávala Skyr, nebo bílek do jídel. Je to z toho důvodu, že přechod do ketózy by podle standardního jídelníčku mohl být pro někoho ve znamení hladu. A to není potřeba. Po třech dnech – jakmile jste v ketóze – už není třeba si přidávat bílkoviny do VERO jídel. Hlad mít nebudete. Další znak ketózy. Může Vás honit mlsná, ale tu zaženete plátkem sýra, šunky, nebo pár oříšky.

Ale zpět k mé zkušenosti. Čekala jsem, že rozestupy mezi jídly mi přijdou dlouhé, ale naopak jsem několikrát málem nestihla maximální rozmezí 4 hodin. Určitě je fajn, když máte přes den práci, protože pak nemusíte myslet na jídlo. Ale naopak pokud té práce máte hodně, doporučuji si nastavit v telefonu upomínky na jednotlivá jídla, protože můžete snadno zapomenout.

Určitě je fajn si rozmyslet, co budete k obědu nebo večeři vařit. Pokud k jídlům přidáváte zeleninu, nebo žampiony, je dobré mít zásobu. Může vás překvapit, kolik toho sníte.

A co moje výsledky po čtyřech dnech?

Z původních 65,1 kg jsem na 63,0 kg. Podle mé staré chytré váhy jsem zhubla 1,1 kg tuku, 0,8 litru vody a 0,1 kg svalů. Vzhledem ke krátké době v ketóze jsem si jistá, že se mi váha snaží polichotit, abych jí ještě neodepsala. Ale je to nesmysl. Standardně během těchto dní ubývá hlavně voda, obsah střev a trochu tuků. Teprve až po nástupu ketózy dochází k rapidnímu spalování tuků, takže tyto výsledky nepovažuji za reálné. Ideální je vážení dvakrát do měsíce, nebo nejdřív po týdnu, protože výsledky mohou být velmi ovlivněné okolnostmi – ve které fázi máme my ženy cyklus, nebo také jaké je venku horko a kolik tělo zadržuje vody. Musím ale uznat, že mi hodně splasklo břicho. A jako třešnička na dortu - až dnes jsem našla ten ztracený metr, takže výsledky v centimetrech nemám.

A závěr?

Rozhodně se není čeho bát. Hladovění nepřichází s VERO v úvahu a příprava jídel je tak jednoduchá, že se vám s nimi bude časem těžko loučit. Trochu náročnější může být pro někoho příjem zeleniny a pitný režim. Ale ne každý potřebuje denně sníst tolik zeleniny jako já, aby se nasytil.

A co dál? Přemýšlím, jestli vydržet ještě do čtvrtka, abych Vám popsala celý týden. Nikdy jsem nečekala, že budu moci říci tuto větu, ale hubnout nepotřebuji, jsem ve svém těle spokojená.

Mějte se krásně,

Alča

PS: Dietu jsem týden nedržela. Sousedka mi v neděli ráno donesla čerstvé meruňky a já jsem dělala marmeládu. Úplně bez cukru. Je výborná a kupodivu sladká. Můžete se těšit na recept v jednom z dalších článků ;-)